Câţi microbi ai în trusa de machiaj? 

Avem impresia că fardurile sunt printre elementele înconjurătoare care nu se strică niciodată, pentru că sunt artificiale şi colorate. Dar se pare că nu este chiar aşa.

Poate e vorba de fardul de ochi perferat,sau de un fond de ten ce pare că nu se termină niciodată. Dar,indiferent despre ce produs cosmetic este vorba,el nu este peren. În primul rând,trebuie respectat termenul de valabilitate,peste care un produs nu trebuie niciodată folosit. Apoi,fiecare obiect cosmetic are propria perioadă de valabilitate de după deschidere.

Despre păstrare

Deşi ştii să te fereşti de un fond de ten decolorat,sau de un tub de mascara uscată ori de un ruj cu miros îndoielnic,unele produse de degradează mai subtil. Pentru că obiectele de machiaj pe care le folosim conţin mai multe elemente naturale decât am crede,ele sunt expuse degradării. Aşa că este indicat să le âinem mereu în cutiile în caer au venit,închise. Poate ai observat o degradare a cosmeticelor când ţi s-a întâmplat să le uiţi în maşină într-o zi călduroasă? Acele câteva ore de expunere la temperaturi înalte a scăzut drastic data lor de expirare. Evită să păstrezi cosmeticele în baie,pentru a nu fi expuse aburilor şi,din nou,căldurii excesive. Pentru că şi cosmeticele pot suferi de oxidare. Aşa cum un măr se colorează după ce a fost tăiat,pierzându-şi din proprietăţile hrănitoare,la fel şi elementele naturale din trusa ta de frumuseţe dispar,ăşi pierd calităţile.

Pentru a proteja în timp fardurile,poţi cumpăra unele ce conţin conservanţi,însă acestea conţin mai puţine elemente naturale. Să vedem după cât timp trebuiesc înlocuite fardurile,dacă sunt păstrate corect.

Creioanele sau stick-urile anticearcăne

Pot fi folosite până la un an. Dacă le foloseşti pentru a acoperi erupţii sau coşuri,bacteriile se pot lipi de creion,aşa că este recomandat să cureţi din când în când  un strat cu un şerveţel curat.

Mascara

O regulă importantă este că orice produs lichid,în special cele pentru ochi,trebuie aruncat după 3 luni. Nu trebuie să-ţi faci griji,pentru că peste 90% din femei folosesc un astfel de produs pentru mai mult de dublu faţă de perioada recomandată. Este indicat să foloseşti cât mai puţin timp un produs lichid pentru ochi din cauza contactului direct pe care acesta îl poate avea cu ochiul,dar şi din cauza bacteriilor care se pot lipi de periuţă în timpul folosirii.

Fondul de ten şi pudra

Pentru că prea puţine dintre noi îşi curăţă regulat pensulele,ar trebui să ne gândim mai bine la ce se întâmplă cu produsele când le aplicăm şi cum circulă microbii între ele,pensulă şi faţa noastră. Bureţii ar trebui schimbaţi la fiecare săptămână,pensulele spălate mai des chiar,iar fondul de ten,lichid ori pudră,la cel mult 6 luni.

Crema hidratantă

Din cauza conţinutului de apă din produsele hidratante,acestea sunt mai expuse bacteriilor,care se dezvoltă mai bine într-un mediu umed. Trei luni,cel mult şase.

Fardurile pudră

Datorită conţinutului scăzut de lichid,pot rezista până la doi ani,fără să se altereze.

Rujurile,gloss-urile

Având o consistenţă cremoasă,umedă,sunt,de asemenea,expuse bacteriilor,în special gloss-urile. Dacă ai folosit un ruj când ai avut un herpes,sau orice problemă de piele ce a atins zona buzelor,aruncă deîntârziat rujul folosit atunci.

Nu împărţi produsele cosmetice!

Deşi unele prietene ţi-ar putea-o lua în nume de rău,evită să împarţi produsele cosmetice cu ele,oricât te-ar ruga. Dacă nu poţi să le refuzi,fă cadou produsul cerut. Este mai sigur şi mai sănătos aşa.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei