Dacă ai observat la nivelul obrajilor porţiuni roşiatice sau vase de sânge dilatate, este posibil să suferi de acnee rozacee, o boală de piele comună care, conform studiilor afectează aproximativ 14 de milioane de oameni.

Rozaceea,cunoscută şi sub denumirea de cuperoză,afectează cu precădere persoanele de peste 30 de ani şi poate fi controlată numai cu ajutorul tratamentelor locale sau cu laser. Nu reprezintă un pericol pentru sănătatea ta,asta este cel mai important,aşa că nu te speria!

Care suntsemnele şi simptomele de rozacee?

Firişoare roşiatice,roşeaţă în obraji,bărbie,frunte,sunt câteva elemente comune pentru această afecţiune dermatologică.  Roşeaţa poate apărea şi dispărea,însă de obicei,aceasta se manifestă la nivelul feţei.  Unele femei,dar şi bărbaţi,se plâng de astfel de zone „colorate” şi pe gât,urechi şi piept.

Există mai multe subtipuri de rozacee. În fazele incipiente,obrajii se colorează cu uşurinţă sau au mereu un aspect de arsură solară. Vasele de sânge pot apărea la nivel cutanat.

Tipurile un pic mai „serioase” de cuperoză implică porţiuni inflamate sau coşuri pe obraji. O formă mai severă a cuperozei pare să afecteze în mare parte bărbaţii şi apare ca o îngroşare a pielii din jurul nasului. Aceasta se numeşte rhinophyma.

Cine suferă de rozacee?

Cercetările arată că rozaceea afectează deopotrivă bărbaţi şi femei,cu vârste de preste 30 de ani. Acneea rozacee,de asemenea,tinde să afecteze persoanele cu pielea deschisă la culoare. Studiile arată că cei de origine irlandeză sau franceză sunt mai predispuşi la cuperoză.

Deoarece acneea rozacee este o boală oarecum misterioasă,mulţi oameni nu sunt conştienţi că o au. Efectele emoţionale ale acneei rozacee pot fi dăunătoare decât cele fizice. Într-un studiu efectuat,aproape 70% dintre pacienţii cu rozacee,aveau probleme de încredere în sine şi un respect de sine scăzut. Majoritatea acestora au declarat chiar,că această problemă i-a făcut să evite contactul cu alte persoane.

Care este cauzacuperozei?

Cauzele acneei rozacee nu sunt cunoscute,însă teoriile abundă.  Se spune că inclusiv soarele favorizează dezvoltarea acesteia. Cosmeticiana mea susţine că şi o dietă bogată în grăsimi şi prăjeli mai ales,contribuie la înrăutăţirea afecţiunii şi implicit a aspectului tenului. Frigul şi chiar emoţiile puternice,vor exacerba aspectul cuperozei,aşa că protejează-te pe durata iernii!

Acneea rozaceenu poate fi vindecată,însă poate fi controlată şi ţinută în parametrii rezonabili.

Cuperoza poate fi moderatăcu ajutorul antibioticelor orale sau sub formă de unguent. Laserul poate şterge de asemenea urmele lăsate de vasele sparte şi tratează roşeaţa.

Dacă suferi de acnee rozacee,ar trebui să consulţi un medic dermatolog bun,pentru diagnostic şi tratament. Medicul poate adapta cel mai bun tratament la starea pielii tale,aşa că nu amâna acest moment!

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei