Mai frumoasă și mai sănătoasă 

La început de an, ne conturăm obiectivele pe care dorim să le atingem în următoarele 12 luni. Sau măcar ne permitem să visăm, în cazul în care nu ne încumetăm să ne apropiem de un domeniu pe care-l considerăm costisitor. Dacă ne decidem însă să facem o intervenție estetică, fie ea și minoră precum injecții cu botox sau cu acid hialuronic, să nu alegem varianta cea mai ieftină, ci una făcută de un chirurg plastician, nu de către o cosmeticiană, oricât de îndemânatică.

Totuși, chirurgia estetică astăzi nu ar trebui să mai fie privită ca un lux suprem, de când salariile s-au majorat semnificativ, mai ales în sectorul de stat.  Pentru a afla ce ne oferă astăzi această specialitate medicală, am vorbit cu dr. Dana Jianu, președinte al Societății Internaționale pentru Medicină Regenerativă și  Chirurgie & Laser în chirurgia estetică, vicepreședinte al Asociației Române a Chirurgilor Plasticieni.

Mă aștept ca o mai mare lejeritate financiară să impulsioneze femeile și bărbații care caută soluții la problemele lor estetice să recurgă la un consult de specialitate, pentru sfaturi și îndrumări. De operat, se vor opera doar aceia /acelea care sunt cu adevărat îndreptățiți/ îndreptățite  să se despovăreze de complexe cum: ar fi sâni prea mari sau dimpotrivă sâni foarte mici, o față care arată  îmbătrânită, cearcăne, pungi la ochi, colaci sau pernițe de grăsime, nas dizgrațios și care nu respiră bine.  Consider că acești oameni au tot dreptul să recurgă la chirurgia plastica în scop estetic, să-și îmbunătățească semnificativ calitatea vieții, care este parte integrantă a sănătății, așa cum e ea definită de OMS, “o stare de bine fizic, mental și social, nu numai lipsa infirmității sau a bolii”.

-    Recurg și bărbații la intervenții pentru a-și ameliora aspectul fizic?

În ultima vreme a crescut semnificativ numărul bărbaților care apelează la corecții de nas sau   riduri - , bărbați care înțeleg eleganța dincolo de haine: un  comportament elegant și o înfățișare rafinată, care cuceresc. În ceea ce le privește pe femei, multe au abdomenul  aproape distrus de sarcină, care fie se acceptă cu abdomenul balonizat și flasc (un adevarat complex), fie încearcă să contracareze prin  sport. De fapt, au diastazis muscular (o modificare a anatomiei normale a mușchilor drepți abdominali) după sarcină, care se poate repara doar prin chirurgie plastică. Adeseori, se ”completeaza” cu hernie ombilicala, care trebuie și ea tratată. Noi putem alcătui echipa mixtă de chirurgie abdominală și plastică.

- Nu este  operația estetică cu cel mai mare risc?

Suntem mândri de realizările echipei noastre: nu am avut niciun caz de deces  sau complicație serioasă la nicio procedură în cei 24 de ani de când noi, doctorii Dana și Ștefan Jianu, formăm și funcționăm în clinica ProEstetica!  E adevarat însă că abdominoplastia este o operație mai mare, care durează câteva ore. Deși are un risc ceva mai mare, o gestionare medicală și de îngrijire corecte, îl diminuează foarte mult.  E important să prevenim toate posibilele complicații, de la tromboze venoase profunde, trombembolie pulmonară până la pierderi importante de sânge, serom, etc. În condițiile unui act medical corect, cu starea de sănătate a pacientului bine ținută sub control, dacă se respectă tot protocolul perioperator și medicii sunt bine pregătiți,
nu e un risc mai mare decât la alte intervenții.

- E adevărat că nu se mai depune grăsime în locul de unde a fost scoasă?

La lipoaspiratia șoldurilor, brațelor și coapselor, grăsimea se redepune greu. La nivelul abdomenului se reface mai ușor.

- La lipoaspirație mă refeream spunând că e cea mai riscantă.

A, nu, doar dacă s-au scurtcircuitat etape ale actului medical corect, într un mediu spitalicesc, cu instrumente adecvate , cu o echipă medico-chirurgială bine pregătită. Trebuie să punem degetul pe rană, astăzi pregătirea pentru chirurgia estetică nu se face; ar trebui să se faca doar în clinici private,  dar acestea  nu au primit încă oblăduirea facultății sau universității de medicină, care n-au făcut un stagiu în această specialitate. De aceea, visul majorității chirurgilor de chirurgie plastică e să facă chirurgie estetică; mai tinerii colegi închipuindu -și că e ușor și aducător de mulți bani, repede. Și atunci se produc tot felul de accidente: să prinzi în canulă hernii, ansa intestinală, să se produca  perforații peritoneale . Din păcate, se recurge la un marketing agresiv on-line, cu o acoperire dubitabila în noțiuni de tehnică chirurgicală,  pacienții  nu știu, nu se informează despre cine, unde, în ce condiții  vor fi operați. Se pot produce, - rar,  dar dramatic -, complicații: hemoragii, perforații de anse intestinale, infecții și embolii. În general, lipoaspirația este o operație închisă, cu o rată mică de complicații. Dar chirurgul se impune să aibă o bună pregătire profesională, să practice în locuri autorizate. Lipoaspirația rămâne o operație foarte cerută, findcă rezolvă depozitele adipoase de care oamenii nu pot scăpa altfel, atât femeile, cât și bărbații. Excesele de țesut adipos condiționate genetic (congenitale), odată eliminate, nu se mai refac. Din contra, dacă e vorba de o lipoaspirație la un pacient cu obezitate, care nu-și schimbă stilul de viață și continuă să se supralimenteze, zona adipoasă  se va reface. De exemplu, grăsimea abdominală e dinamică, are un caracter  mobil, se poate da jos (relativ) ușor , dar se și poate pune la loc, ușor. Grăsimea abdominală nu e doar neaspectuoasă, reprezintă un indice de gravitate in bolile  cardiovasculare, mai ales la bărbați, numai că la ei se depune cu precădere în interiorul abdomenului și atunci e nevoie de dietă sau de chirurgie bariatrică, chirurgia de reducere a masei corporale prin reducerea segmentelor din tubul digestiv, respectiv : stomac, scurtcicrcuitarea anselor intestinale. Chirurgie bariatrică sau metabolică, deoarece tratează și diabetul tip 2; când se micșorează stomacul, mai mult de 2/3 dintre ei se vindecă de diabet.


- Deci, după operație ești nu doar mai frumoasă, ci și mai sănătoasă?

 Da , este adevărat, frumusețea și sănătatea se împletesc, se condiționeaza reciproc.

- Dar se poate scoate  grăsimea și muta pe sâni sau în altă parte?

Da, se poate transplanta la sâni. Însa sânii se îngrașă și natural relativ ușor. În schimb, țesutul adipos se poate transplanta la față, ceea ce e deosebit de important. Odată cu înaintarea în vârstă, fețele îmbătrânesc prin pierderea volumelor și alunecare în jos, spre regiunile inferioare. Grăsimea transplantată are efect regenerativ, întineritor asupra pielii, vaselor de sânge, aspectului  general al feței, mai ales atunci când e în combinație  cu alți factori regenerativi. Vreau să subliniez că țesutul adipos nu este doar o “umplutură”  pentru niște volume pierdute. Clinica ProEstetica e una dintre promotoarele chirurgiei regenerative în România, o facem de  peste 10 ani! Intervenția este fără tăieturi , cu anestezie generală ,  într-o singură ședință. Grefa de țesut adipos se recoltează din abdomen sau din alte zone. Intervenția se bazează pe injectare de țesut adipos, laser și injecții de plasmă bogata în plachete sanguine, PRP (“ liftingul vampirului”). A New You, regenerată!S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "