Mituri despre carii. Adevărat sau nu? 

Căria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni în rândul pacienţilor care se prezintă într-un cabinetul stomatologic, afectând circa 80-98% din populaţia României. 

Manifestată prin pierderea treptată şi localizată de ţesut dur dentar,sub acţiunea mai multor factori,informaţiile despre cauzele şi modul de tratament al cariilor dentare abundă,fără a avea toate o baza ştiinţifică.

Iată o lista cu câteva mituri despre carii.

Zahărul este singurul lucru care cauzează cariile

Deşi a devenit un mit,în esenţă este aproape un fapt.

”Adevărul este că acidul produs de bacterii în gură ta este cauza cariilor. Orice carbohidrat mâncat poate începe acest proces. Acestea includ zahărul,orezul,cartofii,pâinea,fructele,dar şi legumele”,explică dr. Andra Custura.

Copii au mai multe carii decât adulţii

Acesta este doar un mit. Datorită fluorului din apă de la robinet,cariile la copii s-au înjumătăţit în ultimii 20 de ani. Pe de altă parte,cavitățile la persoanele în vârstă sunt în creştere,din cauza medicamentelor care usucă gură. Ele reduc salivă,care protejează dintii şi deschid calea către carii şi alte probleme dentare.

Aspirina este de ajutor la o durere de dinţi

Avem de-a face cu un mit. Aspirina trebuie înghiţită pentru a uşura durerea. Deoarece aspirina este acidă,ar putea arde ţesutul gingiei şi cauza un abces dureros dacă puneţi o pastilă lângă un dinte.

Toate plombele trebuiesc înlocuite

Mit. ”Plombele nu au un termen de expirare,dar depind de lucruri cum ar fi uzură dinţilor şi igiena orală. Dacă ai o rutină dentară şi te ţii de ea eşti mai puţin susceptibil la a avea probleme,iar plombele tale pot dura mai mult”,adaugă dr. Andra Custura.

Veţi şti atunci când aveţi o carie

Mit. Uneori se va şti,dar în acel moment,căria s-a mărit,de obicei,la proporţii mai mari decât ar trebui. Dacă faci controale în timp util,medicul dentist poate găsi o carie înainte de a produce durere.

Dinții distanţaţi sunt predispuşi la carii

Mit. Distanţele mai mari sunt mai uşor de întreţinut. Deci,atât timp cât acestea sunt libere de bacterii şi sunt mai puţin predispuse la apariţia cariilor.

Acidul cauzează carii

Complet adevărat. Alimentele acide pot descompune învelişul exterior al dinţilor,slabi dintele şi face dintîi mai predispuşi la degradare. Bacteriile responsabile de apariţia cariilor dentare produc acizi. Consumul de alimente acide de multe ori pe parcursul zilei (inclusiv sucuri naturale şi carbogazoase) pot intensifica acest proces.

Odată ce un dinte este tratat,căria se opreşte

Adevărat. Odată ce ai o cavitate umplută,căria este eliminată. Şi dacă ai grijă de dintîi tăi,căria nu va mai reveni în locul de unde a fost înlăturată.

Cariile sunt mult mai probabil între dinţi

Adevărat. Orice loc unde nu poţi ajunge cu periuţa de dinţi sau cu aţa dentară este un loc perfect pentru bacterii! Poţi să utilizezi,în schimb,apă de gură pentru a ajunge la locurile dificile.

Crăpăturile şi fisurile dinţilor duc la carii

Adevărat. Fisurile crează o casă pentru bacterii unde periuţa de dinţi nu va ajunge. Acest lucru poate grăbi apariţia cariilor. Utilizează apă de gură pentru a ajunge la locuri ascunse.

Trebuie să-ţi periezi dintîi,să foloseşti aţă dentară,şi te clăteşti pentru a preveni apariţia cariilor

”Abolut adevărat! Prevenirea este cheia eliminării bacteriilor de pe dinţi. Periază de două ori pe zi,cu o pastă de dinţi care simţi că îţi este bună ţie,adică îţi curată dintîi,foloseşte aţă dentară şi clăteşte zilnic. În cazul în care bacteriile sunt eliminate zilnic din fiecare zona a dintelui,nu vei avea carii”,adaugă dr. Andra Custura.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Soluții eficiente ca să te încălzești rapid-nr.3(481)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei         

12 luni - 91 lei

" "