Pericolele utilizării gelurilor antibacteriene de mână 

Gelurile antibacteriene de mână par un produs pe care trebuie să-l ai la îndemână când nu ai acces la apă și săpun. Specialiștii spun însă că aceste produse aparent inofensive pot să ne facă mai mult rău decât bine.

 

Conțin substanțe dăunătoare pentru organism

 

O cercetare recentă publicată în „Public Library of Science“ arată că utilizarea gelurilor antibacteriene de mână care conțin triclosan pot fi dăunătoare,deoarece utilizarea topică a acestei substanțe poate crește absorbția de bisfenol A (cunoscut și sub denumirea de BPA).

Acest produs chimic poate modifica funcția endocrină,prin introducerea estrogenilor sintetici în exces în organism,ceea ce poate avea un impact negativ pe termen lung asupra sănătății. BPA este o substanță întâlnită frecvent în materialele plastic. Mai mult,cercetările au arătat că triclosanul poate contribui la dezvoltarea de germeni rezistenți la antibiotice și că ar putea fi dăunător pentru sistemul imunitar.

Ca și BPA,și ftalații și parabeni pot afecta funcționarea normală a sistemului endocrin al organismului,ceea ce duce la debutul precoce a pubertății și creșterea incidenței obezității și chiar cancer.

 

Gelurilor antibacteriene de mână pe bază de alcool,periculoase pentru cei mici

 

Nu toate gelurilor antibacterienede mână au în compozița lor triclosan. Unele produse folosesc alcool,care este mai eficient ca dezinfectant și este mai sigur pentru sănătatea umană decât produsele care conțin triclosan. Cu toate acestea,produsele cu un conținut ridicat de alcool pot reprezenta un pericol serios în casele în care locuiesc copiii,întrucât un copil mic,care ingerează accidental produsul,ar putea cădea victimă intoxicației cu alcool.

 

Contribuie la dezvoltarea de bacteriai rezistente la infecții

 

Gelurilor antibacterienede mână sunt destinate a fi utilizate pentru a îndepărta infecțiile bacteriene. Cu toate acestea,mai multe studii au arătat că utilizarea acestor produse a dus la bacterii rezistente la aceste produse.

 

Sunt asociate cu dezvoltarea alergiilor la copiii mici

 

Potrivit unui studiu publicat în revista „Environmental Health Perspectives“,utilizarea de triclosan s-a dovedit a fi asociată cu dezvoltarea de alergii sezoniere la copiii sub vârsta de 18 ani,care au fost expuși la această substanță.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei