Beneficiile fațetelor dentare de la A la Z cu dr. Jona Yousif 

Un zâmbet frumos este cartea de vizită a fiecărui om, dar, din păcate, obiceiurile alimentare, moștenirea genetică și stilul de viață pot afecta calitatea și aspectul dinților în timp. Fațetele dentare te pot ajuta să obții un zâmbet perfect, dar și sănătos. Doctorul Jona Yosif te ajută să descoperi dacă sunt potrivite pentru tine!

Ce este estetica dentară?

Estetica dentară este cea mai non-invazivă ramură a stomatologiei cu ajutorul căreia se poate schimba radical zâmbetul pacientului. Dacă înainte se sacrifica foarte mult din structura smalțului, lucrurile au evoluat între timp, în prezent structura dintelui fiind protejată. În ultimii ani, odată cu apariția materialelor inovatoare s-a creat o adevărată revoluție în stomatologie. Cel mai interesant lucru este acela că au devenit foarte biocompatibile acolo unde corpul nostru acceptă. De exemplu, după cimentarea și finisarea fațetelor din ceramică presată E-max, gingiile au tendința să acopere fațetele, creând astfel un aspect de dinte natural, acoperit de gingie.


Pacienții își pot alege fațetele?

Da, în funcție de ceea ce își doresc și de ceea ce au nevoie. Sunt multe variante de fațete dentare pe piața mondială, de la fațete din compozit până la cele din ceramică, de la Veneers, U-veneers 3 N-veneers, până la lumineers. Există totodată și o mulțime de variante de culori, de la alb imaculat, până la cea mai naturală nuanță de dinte, chiar și cea mai închisă.

Fațetele au diferite grosimi, cele mai subțiri având chiar și 0,1 mm, iar cele mai groase 0, 5 mm. Cele de 0,1 sunt cunoscute sub denumirea de fațete lumineers sau fațete Rolls Royce al celor fabricate în America. Sunt dintre cele mai folosite pentru că nu necesită șlefuire, medicul nu atinge dintele cu freza, aceasta rămânând intact în proporție de 100%. Tehnica de cimentare sau de fixare a fațetelor este extrem de rezistentă, mărindu-le astfel durata de viață până la 20-25 de ani. Avantajul cel mai mare este că nu își modifică culoarea în timp în urma alimentației, rămânând identică. După 20-25 de ani nu este necesară schimbarea fațetelor, ci pacientul poate să renunțe definitiv la ele dacă dorește, deoarece dinții nu sunt șlefuiți.

Fațetele veneers sunt de două feluri: cele prep și no-prep, adică cele cu preparare și fără preparare. Diferența dintre cele două este aceea că în cazul fațetelor no-prep este necesară o mică șlefuire între partea dintre dinte și gingie pentriu a crea un prag pentru fațete. Acest tip este indicat mai ales pentru pacienții care au o ocluzie de corectat și spații între dinți, grosimea fațetelor de 0.3 mm fiind cea mai potrivită pentru ei. După 10-15 ani trebuie schimbate cu altele sau pacientul poate renunța la fațete, iar în zona cervicală i se va face o obturație de compozit (plombe) pentru a acoperi defectele.

Fațetele veneers prep necesită o șfeluire de 0,5 mm. Rolul lor este de a îndrepta dinții și de a le modifica aspectul și forma. Se pretează în special dinților cu fisuri, cu fracturi sau dinților cu o culoare închisă, de aceea sunt mai groase pentru a acoperi în totalitatea nuanța naturală a dintelui. Durata lor de viață este de 10-15 ani, iar apoi trebuie schimbate cu altele.


Care este prețul unei astfel de proceduri?

Prețurile pentru o asemenea procedură variază între 650-1000 euro/dinte, în funcție de tipul ales. Cei care decid că vor să opteze pentru fațete trebuie să aibă în vedere că în România nu sunt mai mult de 12-13 medici care au certificat pentru aplicarea fațetelor lumineers. De aceea, dacă își doresc un rezultat mulțumitor și executat ca la carte, cel mai recomandat este să se informeze bine înainte.

Există un factor care poate influența negativ durata de viață a fațetelor?

Da, igiena. Aceasta este foarte importantă, chiar și în cazul celor care nu au fațete, dar este cu atât mai importantă în cazul pacienților care au. Dacă igiena este defectuoasă, atunci viața fațetelor se scurtează automat. De asemenea, se recomandă un control o dată la 6 luni la medicul stomatolog.


Doctor în estetică facială și dentară
Jona Yousif, București
Contact: 0726 786 334

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "