Alimentele crude sunt mai sănătoase decât cele preparate termic? 

Mulți se întreabă dacă nu cumva mâncarea preparată termic își pierde foarte mult din valorile nutriționale, din vitaminele și mineralele esențiale pentru corp. Află cum să faci alegeri sănătoase!

Pro și contra

Un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că cei care consumă hrană nepreparată termic-hrană vie,au un nivel mai crescut de beta-caroten și un nivel normal de vitamina A,însă în același timp,au carențe de licopen,un puternic antioxidant.

Licopenul reduce riscul de cancer

Se găsește în fructe și în legume precum roșiile,pepenele verde şi grapefruit-ul roşu,papaya. Studiile au arătat ca acesta este un antioxidant mai puternic decât vitamina C. S-a demonstrat că roșiile gătite au mai multe valori nutritive și implicit mai mult licopen decât cele consumate crude. Morcovii,spanacul,varza,sparanghelul sunt mult mai hrănitoare când sunt fierte sau gătite la aburi.

Prăjitul e dăunător

Radicalii liberi obținuți în urma procesului de prăjire sunt extrem de dăunători pentru corp,căci pot distruge structura celulelor.De asemenea,sunt cauza principală a apariției multor boli grave,precum cancerul,catarcta,bolile de inimă. Antioxidanții ajută organismul să împiedice degradarea celulelor și a țesuturilor cauzată de radicalii liberi.

Citește și:5 alimente crude pentru o piele minunată

Vitamina C se pierde prin gătit

În timp ce unele legume sunt mai recomandate să fie preparate termic,celelalte își pierd din conținutul de vitamina C. Acest lucru se întâmplă pentru că vitamina C oxidează destul de ușor atunci când oxidează,este încălzită sau gătită în apă. Spre deosebire de licopen,vitamina C se găsește în mult mai multe fructe și legume.

Gust versus sănătate

În ciuda faptului că sunt mai multe argumentele care întăresc ideea că hrana vie este mai sănătoasă decât cea gătită,există totuși persoane care consideră că mâncarea are gust doar dacă este preparată termic. Însă există o mulțime de rețete vegane care se fac extrem de ușor și sunt de-a dreptul delicioase.

Citește și:Mâncare crudă? Ce crudă dilemă

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei