Chimicalele din alimente care te pot îngrășa 

Ai un regim alimentar sănătos, dar chiar și așa nu reușești să scapi de niciun kilogram în plus? Noi cercetări arată că anumite substanțe chimice care se găsesc în alimentele aparent sănătoase, cum sunt carnea slabă, peștele, fructele și legumele, pot fi vinovate de faptul că nu slăbești.

„Aceste toxine perturbă funcționarea hormonilor și modifică tranzitul intestinal,cauzând un dezechilibru al bacteriilor bune și rele“,spune medicul Patricia Salber. Dezechilibrul poate duce la indicii pe care le confunzi cu foamea,un metabolism somnoros și o creștere a celulelor adipoase și a depozitelor de grăsimi,toate contribuind la creșterea în greutate. În plus,aceste toxine pot crește riscul de boli de inimă,diabet și colesterol ridicat.

 

Bisfenol-A (BPA)

 

Acest compus organic se întâlnește cu precădere în alimentele și băuturile ambalate în recipiente din plastic. Într-un studiu recent publicat în revista „Nature“,epidemiologi de la Harvard și de la Universitatea Brown au comparat nivelurile de BPA din urina a 1.000 de femei din SUA care au crescut în greutate în ultimii 10 ani. Femeile cu cele mai ridicate niveluri de BPA au spus că s-au îngrășat cel mai mult în urmă cu jumătate de an,spre deosebire de persoanele de sex feminin la care s-au descoperit niveluri scăzute de BPA. Alte studii arată că acest compus organic poate accelera apariția celulelor adipoase,perturba funcționarea corectă a pancreasului și cauza rezistență la insulină,toate acestea ducând la obezitate. Pentru a ține la distanță aceste neplăceri,evită să cumperi alimente conservate,cum sunt conserve de roșii și tonul.

 

Triflumizolul

 

Un studiu publicat în revista „Environmental Health Perspectives“ arată că triflumizolul,un fungicid frecvent utilizat în culturile alimentare,mai ales în cele cu frunze verde,poate favoriza  creșterea în greutate. Optează pentru fructele și legumele bio.

 

Emulgatorii

 

Aceste substanțe chimice sunt adăugate în alimentele procesate pentru a le îmbunătăți textura. Un studiu recent publicat în revista „Nature“ arată că emulgatorii au un impact negativ asupra tranzitulu intestinal,conducând la un dezechilibru bacterian care poate duce la apariția sindromului metabolic. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Georgia spun că emulgatorii nu numai că declanșează obezitatea la animale,dar,poate să favorizeze apariția unor boli intestinale,cum este colita (o inflamație a mucoasei colonului,care poate provoca dureri abdominale și diaree).

 

Antibioticele și hormonii din carne

 

Când carnea este tratată cu antibiotice și cu hormoni,există riscul să te îngrași. Într-un studiu recent,cercetătorii de la Universitatea din New York au descoperit că la șoarecii expuși la cantități comparabile de antibiotice nivelul de celule T a scăzut considerabil. Acest lucru afectează nu numai funcția imună,ci duce și la obezitate.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Ceaiurile de slăbit. Eficiente sau nu?

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei        

12 luni - 91 lei

" "