Mulți oameni preferă margarina în defavoarea untului, fie din cauză că este mai ieftină, fie pentru că se tem că untul este prea gras și crește colesterolul. Află care dintre cele două produse alimentare este mai sănătos!

În timp ce untul se obține doar din grăsimi de origine animală,margarina este preparată exclusiv din uleiuri vegetale. O persoană care face mișcare în mod regulat ar trebui să consume zilnic aproximativ 20 de grame de unt sau margarină pe zi,în timp ce copiii doar 10 grame.

Untul,sursă de calciu

Untul se extrage din smântâna grasă,iar pentru a prepara un singur kilogram de untsunt necesari 11 litri de lapte integral. O parte din grăsimile conținute de unt sunt saturate,însă acestea sunt esențiale pentru sănătatea organismului. Mai exact,grăsimea saturată din unt conține fosfolipide,bune pentru regenerea celulară. Nu lipsesc nici vitaminele liposolubile A și D,care contribuie la fixarea calciului în oase.

Margarina de generație nouă,mai sigură

Se obține din uleiuri vegetale:floarea-soarelui,rapiță,soia. Există două procedee de fabricare a margarinei. Cea de generație veche se obținea din uleiuri vegetale,după ce acestea erau procesate chimic prin procesul de hidrogenare parțială. Din acest motiv,conținea o cantitate ridicată de acizi grași trans,care duceau la apariția plăcilor de aterom (periculoase,fiindcă blochează arterele). În prezent,margarinase prepară prin procesul de amestecare a uleiurilor,numit interesterificare. Deoarece conține uleiuri vegetale,este o sursă de acizi grași esențiali omega-3 și omega-6,cu rol în scăderea colesterolului rău,LDL. Deși margarina cu uleiuri hidrogenate se întâlnește mai rar,îți poți da seama dacă o margarină conține grăsimi hidrogenate după consistența sa. Cu cât o margarină este mai solidă,cu atât conține mai multe astfel de grăsimi. În plus,prezența acizilor grași trans ar trebui să figureze pe etichetă.

Untul ghee sau clarifiat

Acest tip de unt se obține prin fierberea untului obișnuit. Astfel sunt îndepărtate apa și o parte din grăsimi,iar la final rămâne grăsimea pură din unt. Spre deosebire de produsele clasice,untul ghee nu râncezește și poate fi ținut la temperatura camerei vreme îndelungată.

Bine de știut!

O lingură de unt are un aport energetic de 100 de kcal,conține 12 grame de grăsimi,din care 7 grame grăsimi saturate,și 31 mg de colesterol. Pe de altă parte,o lingură de margarină oferă în jur de 100 de calorii,are în compoziție 11 grame grăsime,din care 2 g grăsimi saturate și nu are colesterol.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei