Motive pentru care ne este mereu frig 

Ești persoana căreia îi este mereu frig, chiar dacă afară este cald? Dacă ai frisoane, mâinile și picioarele reci, ca un bloc de gheață, în timp ce toți din jurul tău spun că este cald, atunci este timpul să-ți pui niște semne de întrebare.

„Este un lucru obișnuit pentru femei să raporteze senzație de frig,în parte ca rezultat al fiziologiei,dar și o sensibilitatemai mare la condițiile la care poate contribui frigul”,spune Holly Phillips,colaborator medical pentru CBS2.

Iată câteva motive pentru care ne este mereu frig:

1. Ești prea slabă

În primul rând,atunci când ești subponderală,îți lipsește un nivel adecvat de grăsime corporală pentru a te izola de temperaturi scăzute,explică Maggie Moon,nutriționist. Un alt motiv este că,pentru a menține un indice de masă corporal scăzut,va trebui să se reducă aportul alimentar,astfel încât este posibil să nu se consume alimente de care avem nevoie. Scăzând aportul de calorii va scade metabolismul,și astfel nu se va crea destulă căldură corporală. Trebuie să consumăm alimente care conțin proteine,grăsimi și carbohidrați complecși.

2. Tiroida nu funcționează corect

„Hipotiroidismul este un alt motiv pentru care ne este mereu frig. Asta se întâmplă pentru că tiroida nu secretă suficienți hormoni tiroidieni”,spune dr. Phillips.  Atunci când hormonul respectiv își încetinește producția,și metabolismul încetinește,prevenind corpul de a produce căldura necesară. Alte simptome ale hipotiroidismului sunt subțierea părului,piele uscată și oboseală.

3. Deficiență de fier

Nivelurile scăzute de fier sunt una dintre cele mai comune motive pentru lipsa căldurii corporale. Iată de ce:„Fierul este un  mineral esențial care ajută celulele roșiidin sânge la transportul oxigenului în tot corpul,aducând căldură și alți nutrienți pentru fiecare celulă din sistem”,explică dr Phillips. Fără suficient fier,celulele roșii din sânge nu-și pot face eficient treaba,și de aceea apare senzația de frig.

Fierul este esențial,deoarece un deficit poate face ca tiroida să nu mai producă suficienți hormoni,ceea ce duce la hipotiroidism,care lasă senzația de frig. Cel mai bun mod de a mări aportul de fier este prin consumul de alimente sănătoase,cum sunt carnea,ouăle,verdețuri-spanacul,și fructe de mare sunt cele mai bune opțiuni,spune dr. Moon.

4. Probleme cu circulația sângelui

În cazul în care mâinile și picioarele sunt mereu ca gheața,dar restul corpului este cald,este o problemă de circulație,care ține de sângele care curge de la extremități. Bolile cardiovasculare pot fi o cauză. „Este un semn că inima ta nu pompează sângele așa cum ar trebui sau există un blocaj al arterelor care împiedică sângele să ajungă la degetele de la mâini și picioare”,explică dr Margareta Rohr.

5. Nu dormi suficient

Privarea de somnpoate provoca haos pe sistemul nervos,îndepărtat de pe mecanisme de reglementare din creier care afectează temperatura corpului”,spune Dr. Phillips. Nu se știe sigur de ce se întâmplă acest lucru. Studiile au arătat că,în răspunsul de la stres,care nu primește timp de amânare,există o reducere a activității în hipotalamus,cel care controlează creierul și unde este reglementată temperatura corpului. Aici intervine lipsa de somn. Când ești obosită,după o noapte agitată,metabolismul funcționează într-un ritm lent,producând mai puțină căldură și o circulație mai lentă.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Ceaiurile de slăbit. Eficiente sau nu?

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei        

12 luni - 91 lei

" "