Tot ce trebuie să știi despre infecțiile vaginale 

Infecțiile vaginale sunt afecțiuni des întâlnite, mai ales în cazul femeilor care au o viață sexuală activă. Netratate, aceste infecții pot duce la o serie de complicații.

Medicul ginecolog Bogdan Mureșan,din cadrul Clinicii Obstetrică-Ginecologie II "Dominic Stanca'' (Cluj-Napoca), ne spune totul despre infecțiile vaginale:care sunt factorii favorizanți și cele mai comune simptome,cum pot fi tratate și ce complicații pot apărea,în cazul în care nu se acționează la timp.

Care sunt factorii favorizanți?

Cei mai frecvenți factori care favorizează apariția infecțiilor vaginale sunt:

Tratamentul cu antibioticecu spectru larg,urmat de cele mai multe ori pentru alte patologii decât cele din sfera genitală. Antibioticele cu spectru larg distrug flora vaginală normală,care are rol de barieră împotriva infecției cu alte  bacterii patogene.

Dușurile vaginale,efectuate zilnic,produc dezechilibrul florei vaginale,modificând pH-ul  normal (3,5-5). Astfel,ne expunem mai ușor la infecții.

Lenjeria sitetică,spre deosebire de cea din bumbac,reprezintă un alt factor favorizant prin simplul fapt ca pielea respiră mai greu prin acest material. Astfel,transpirația și căldura locală formează adevarate medii de cultură pentru germeni,ceea ce duce la apariția infecțiilor.

Promiscuitatea sexuală,alături de nefolosirea metodelor de contracepție mecanice(prezervativul) sunt alți doi factori des întâlniți în apariția infecțiilor vaginale.

Care sunt cele mai frecvente infectii vaginale ?

Vulvovaginita micotică este o infecție vaginală,de multe ori asociată cu inflamații ale vulvei,produsă de un fung (Candida Albicans) prezent in mod fiziologic in flora vaginală. Infecția se produce prin suprapopularea mediului vaginal cu acest fung,în condiții precum:stări imunodepresive,administrare de antibiotice cu spectru larg,terapie cu corticosteroizi,diabet zaharat,sarcina si dezechilibre hormonale. Se estimează că  pe parcursul vieții,3 din 4 femei au suferit sau vor suferi de o vulvovaginită micotică.

Vaginoza bacteriană.Germenul cel mai des incrimintat în această afecțiune este Gardnerella Vaginalis. Nu se cunoaște exact cauza acestei afectiuni,dar s-au observat anumite modificări la nivelul florei vaginale,și anume:înlocuirea speciei de bacilii Döderlein(producători de acid lactic și care au o acțiune de inhibiție asupra dezvoltării altor germeni patogeni) cu germeni precum Gardnerella Vaginalis. Această afecțiune se poate manifesta și la femeile fără o viață sexuală activă,dar de cele mai multe ori apare  după un contact sexual cu un partener nou.

Trichomoniaza vaginalăeste o boală cu transmitere sexuală,dată de infectia cu parazitul Trichomonas Vaginalis. Ambii parteneri pot fi purtători,dar de multe ori,barbatul nu prezintă simptomatologie. Boala poate fi transmisă și prin folosirea în comun a obiectelor de igenă intimă.

Care sunt cele mai comune simptome?

Simptomele diferită de la o persoana la alta,dar in general pacientele acuză:

-În cazul vulvovaginitei micotice,durere la contactul sexual,usturimi in zona uretrei,senzatie de arsură și prurit(mâncărimi) intens. La nivelul vaginului apare o secretie albă,brânzoasă.

-Pacientele cu vaginoză bacteriană pot prezenta o secreție albă-cenușie,cu un miros urât,supărător,miros ce se accentuează după contactul sexual. La fel ca in cazul vulvovaginitei micotice,pot apare mâncărimi și senzație de arsură.

-La pacientele cu trichomoniaza vaginală,apar simptome precum scurgeri verzui sau galbene,aerate,cu miros neplăcut,mâncărimi și senzație de arsură în interiorul vaginului.

Cum pot fi tratate?

Tratamentul se inițiaza de indată ce se cunoaște agentul infectios. Pentru ca acest lucru sa se întâmple,pacienta trebuie să efectueze un consult ginecologic. În funcție de rezultatul analizei de laborator,medicul ginecolog indică preaparatele medicamentoase,calea lor de administrare si face recomadarile necesare.

Complicații

Infecțiile vaginale netratate pot duce la o serie de complicații.

Vaginoza bacteriană netratată crește susceptibilitate de infecție cu virusul HIV si virusulul hepatitei B. La femeile însărcinate crește riscul de naștere prematură sau de avort spontan. Infecția poate ascensiona producând endometrita,boală inflamatorie pelvină si  infecții urinare joase sau înalte.

Vulvovaginita micotică netratată la timp,duce la  recurentă,rezistentă la tratament și până la cronicizarea afecțiunii.

Vulvovaginita trichomiazică poate evolua cu cistită trichomoniazică,care este o complicație a uretritei trichomoniazice. Netratată,  boala nu se vindecă,riscul de infecție prin contact sexual si obiecte de igienă intimă fiind prezent în continuare.

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "