Istoria umbrelei: de la parasol la cea de buzunar 

E un accesoriu indispensabil în zilele cu ploaie, iar vara ne adăpostește de soarele dogoritor. Umbrela are o istorie îndelungată, și a trecut prin multe transformări până să ajungă la forma sa actuală.

Intro

Cuvântul umbrelă provine din latină-„umbra“,adică umbră. Nu se cunoaște cu exactitate când au apărut primele umbrele,însă au fost descoperite mai multe desene și sculpturi vechi de mai bine de 4000 de ani care îi confirmă existența în Egipt,Grecia sau China. Umbrela se găsea sub diferite forme,în special de evantai,fiind alcăuită din frunze de palmier sau pene colorate fixate pe un mâner lung. Era un accesoriu nelipsit din dotarea grecoaicelor de rang înalt,fiind utilizată și în ritualurile religioase.

 

Primele modele

Se pare că grecoaicele au fost primele femei care foloseau umbrele,la ceremoniile închinate zeilor. Poeții romani au făcut referire la ele,fiindcă erau folosite doar de cei cu statut social ridicat. Existau servitori care aveau doar sarcina de a ține umbrela deasupra creștetului stăpânului. În acele vremuri,era la modă tenul alb,neatins de soare,iar accesoriul era indispensabil pentru a apăra pielea de razele nemiloase ale soarelui. În secolul XI î.Hr,chinezii au confecționat primele umbrele din mătase impermeabilă,menite să protejeze membrii casei regale de intemperii.

 

Umbrela caștigă popularitate

În secolul al XVII-lea,franțuzoaicele a popularizat umbrelele. În Anglia nu au fost pomenite decât după perioada Restaurației (reîntoarcerea monarhiei Stuart după prima revoluție engleză):acest accesoriu era ca fiind frivol,fiindcă împiedica ploaia trimisă de Dumnezeu să îl ude pe muritorul de rând. Ecaterina de Braganza,de origine portugheză,soția regelui Carol al II-lea al Angliei,este cea care ar fi adus umbrela în țară,după căsătoria cu acesta. Obiceiul ei,de a se apăra de oare cu un mic parasol (umbrelă se soare),purtat permanent pe umăr,a fost imitat de toate doamnele de la Curte. Tot acum este perioada în care este reinventată și de italieni,care au denumit-o „umbrellaces“:avea o formă asemanătoare cu cea a unui baldachin și,la umbra ei,se puteau răcori mai multe persoane.

 

Spițele de metal înlocuiesc balenele

În secolul al XIX-lea,britanicul Samuel Fox este cel care inventeazăumbrela modernă,cu spițe de metal – numită mult timp umbrela Fox-,acesta având afaceri în domeniul vestimentar. Ideea i-a venit,se pare,în timp ce căuta o soluție pentru a utliza surplusul de suporturi folosite pentru corsetele și crinolinele purtate de femei la acea vreme. Până la el,spițele multutilizatului accesoriu erau produse din fanoane de balenă-lamelele cornoase fixate,în mod natural,de maxilarul superior al acestui mamier marin. Mai târziu,între cele două războaie mondiale,era la modă ca un gentelmen să poarte permanent o umbrelă,din mătase sau bumbac,atunci când ieșea la plimbare.

 

Accesorii moderne

Mânerele umbrelelor moderne au fost la inceput confecționate dintr-un lemn dur,precum abanosul,însă prețurile de producție erau destul de ridicate,astfel încât au început să fie folosite și alte materiale. În 1928 Hans Haupt a fost cel care a inventat umbrela de buzunar,care s-a bucurat imediat de succes. În 1947 a apărut prima umbrelă transparentă,fabricată din nylon,urmată apoi de cea cu braț telescopic. Poate cea mai notabilă invenție a fost sistemul pliabil,introdus în 1969 de către americanul Bradford Phillips. Majoritatea umbrelelor sunt astăzi produse în China:din portul Songxia pleacă anual 350 de milioane de umbrele,în întreaga lume. Recent,tijele umbrelelor sunt făcute din aluminiu și chiar fibră de sticlă,pânza este îmbrăcată cu teflon,iar forma lor este proiectată special pentru a rezista cât mai bine rafalelor de vânt.

 

Știai că?...

...Scriitorul englez Jonas Hanway,a fost primul bărbat care a ieșit pe stradă cu o umbrelă,păstrându-și obiceiul timp de 30 de ani? El a dorit să schimbe concepția oamenilor de la acea vreme,care considerau aceste obiecte strict feminine,popularizând obiceiul și printre bărbați.

…la ora actuală,cea mai mare umbrelă se află în provincia Jiangxi,din China? Parasolul,cu diametru de 23 m și înalt de 14,4 m,a fost ridicat special pentru a intra în Cartea Recordurilor și a fost amplasat deasupra unei autostrăzi în spirală.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite


Ultima ediție
Click! pentru femei

Alimente care grăbesc îmbătrânirea-nr.46(472)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei  

12 luni - 91 lei