Știai că 1 din 68 de copii care se nasc în lume sau la noi are autism? Este o boală puțin cunoscută în țara noastră, iar sistemul medical nu este pregătit pentru a face față nevoilor acestor copii. Așadar, multe mămici iau problema în propriile mâini, iar rezultatele nu se lasă așteptate.

Iolanda Sztrelenczuk este doar una dintre miile de mămici din România care au copii cu autism. În fața unui diagnostic atât de crunt,multe persoane s-ar simți deznădăjduite și s-ar întreba de ce li s-a întâmplat tocmai lor și puiului de om aflat la început de viață. Iolanda nu s-a lăsat influențată de aceste gânduri și,împreună cu alți părinți aflați în situația ei,a decis că trebuie să lupte pentru ca fiica sa,Julia,să aibă o șansă la o viață normală. Astfel,a apărut în 2008 Asociația Autism Baia Mare.

Cum a început totul

Iolanda nu și-a imaginat vreodată că va trebui să bată la uși pentru a strânge fonduri sau că va fi nevoită să caute un spațiu adecvat în care copiii să facă terapie. Însă nevoia te învață. „Iniţial,am dorit să desfăşurăm acţiuni de conştientizare şi informare,dar ne-am dat seama că timpul trece în defavoarea copiilor noştri şi am decis că este necesar să oferim servicii de terapie personalizate,constante şi de calitate,inexistente în acel moment în Maramureş“,povestește Iolanda. Ajutată de fondurile strânse din donații și din redirecționarea impozitului de 2%,pe 1 iunie 2010 s-a deschis Centrul de Zi pentru copiii cu autism. A angajat psihologi și psihopedagogi,astfel încât cei mici să aibă parte de cea mai bună terapie. Din ce în ce mai mulți părinți care au copii cu autism au apelat la serviciile asociației,deoarece rezultatele au fost promițătoare. „Resursa cea mai importantă a asociaţiei sunt oamenii-angajaţii noştri care se specializează continuu şi care prin munca de echipă reuşesc să ofere soluţii pentru a face intervenţia terapeutică eficientă pentru fiecare copil în parte. Progresele copiilor sunt evidente şi sunt observabile atât de părinţi cât şi de medicii de specialitate“,explică ea.

Tehnologia ca mijloc de recuperare

Chiar dacă au nevoi speciale,copii cu autism sunt foarte curioși și atrași de tot ceea ce presupune tehnologia modernă. Atunci când a auzit de linia de finanțare„Fondul pentru fapte bune“,Iolanda nu a ezitat să se înscrie cu proiectul său,prin care dorea integrarea aplicațiilor multimedia în terapia copiilor. A fost unul din cele 10 proiecte selectate,iar cu banii obținuți asociația a putut achiziționa tablete,table interactive,calculatoare și aplicații,menite să-i ajute pe copii să-și dezvolte abilitățile de socializare și de comunicare. Astfel,a luat ființă proiectul T.A.L.E. –Tehnologie pentru educație și învățare.

Fiica Iolandei,una dintre beneficiarele proiectului

Folosirea tehnologiei în intervențiile terapeutice pentru copiii cu autism nu este o metodă de ameliorare a bolii,ci un mijloc prin care sunt eficientizate terapiile ABA. Tabletele și calculatoarele sunt folosite pentru a motiva copiii,pentru a le oferi stimulii de care au nevoie pentru a învăța și a-și dezvolta abilitățile.„Julia,fetiţa mea,este cel mai bun profesor atunci când vine vorba de a înţelege felul în care copiii cu autism pricep şi înţeleg mediul înconjurător. Ea a învăţat culorile şi multe cuvinte folosind calculatorul,şi-a dezvoltat motricitatea fină folosind întâi mouse-ul,iar acum foloseşte tableta pentru a-şi dezvolta limbajul şi abilitățile matematice și pentru a învăța regulile sociale“,povestește Iolanda. Anul trecut,59 de micuți au beneficiat de acest mijloc de învățare,însă Iolanda speră că din ce în ce mai mulți copiii vor fi conectați la cele mai noi metode de comunicare.

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "