Otilia Cazimir, „poeta sufletelor simple“ 

 

Farmecul copilăriei, care schimbă tristețea în raze de soare și aduce iernii adieri primăvaratice, se regăsește în versurile Otiliei Cazimir, supranumită „poeta sufletelor simple“. Celebra autoare de poezii, care a fost și prozatoare, traducătoare și publicistă, ne-a lăsat moștenire trăirile ei, frumos îmbrăcate în cuvinte, trăirile unei fetițe care n-a renunțat la joc și joacă...   

Încă mai știu pe de rost câteva din poeziile Otiliei Cazimir,au fost printre primele învățate la grădiniță. „Puișorul cafeniu“,„Pentru ce să-ți fie frică“ și „Ninge“ le-am rostit temătoare la serbările de sfârșit de an,încercând să nu omit vreun cuvânt și,în plus,să fiu atentă să recit cu intonație. Trebuie să recunosc că eram mult mai bucuroasă când le ascultam la alții,pentru că mai mereu mă încurcam și mi se înroșeau obrajii de rușine. Generații întregi de copii au învățat aceste versuri și mulți dintre ei au ascultat (și încă o mai fac) de la părinți ori dascăli cum poeta a adunat în  sute de poezii frânturi de viață,dar și gânduri despre fenomene și peisaje din natură.

Fire singuratică

Cel de-alcincilea copil al învăţătorului Gheorghe Gavrilescu s-a născut în localitatea Cotu Vameş,Neamţ,în 1894. Numele ei real era Alexandra Gavrilescu,iar pseudonimul literar cu care a devenit cunoscută mai târziu,Otilia Cazimir,a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu şi de criticul literar Garabet Ibrăileanu. De mică,Luchi,cum îi spuneau cei din familie,a fost un copil retras și tare rușinos. Nu avea prieteni și deseori prefera să stea singură și să cânte sau să contemple natura,mai ales când se topea zăpada,iar păsările călătoare anunțau venirea căldurii. Îi plăcea să exploreze singură poenițele și să observe lumea cu gâze şi globuri albe de păpădii luate de vânt.

A început să scrie din copilărie

În anul 1898,familia Otiliei s-a mutat la Iași,unde fetița timidă a urmat școala,moment în care a renunțat la numele de alint,de care i-a fost rușine după ce colegii de clasă au râs de ea. După cum mărturisește chiar ea în proză,acela a fost unul dintre momentele în care s-a simțit neînțeleasă,urâtă și foarte stingheră în preajma celor din jur. Prin urmare,copila cu privire întunecată și mereu visătoare a început să-și așterne gândurile pe hârtie,evadând astfel dintr-o realitate prea dură. A urmat liceul,apoi cursurile Facultății de Litere și Filosofie,dar fără a susține examenul de licență.

I-au fost acordate multe premii pentru activitatea literară

Primele poezii ale Otiliei Cazimir au apărut în revista Viața românească,în anul 1912,iar debutul în proză a avut loc peste șapte ani,în publicația Însemnări ieșene. A urmat apoi volumul de poezii Lumini și umbre și volumul de versuri Fluturi de noapte,carte premiată de Academia Română.  Printre publicațiile cu care a colaborat se numără Gazeta literară,Cronica,Adevărul literar și artistic,Iașul literar,Orizont,etc. Între anii 1937 și 1947,autoarea a fost numită inspector al teatrelor din Moldova. Părea neobosită când venea vorba de a a traduce operele unor autori francezi,sovietici și ruși,cum ar fi Maupassant,Cehov și Gorki,fiind colaboratoare permanentă a Editurii Cartea Rusă. A încetat din viață la 8 iunie 1967,la Iași.

L-a iubit pe George Topârceanu

La revista Viaţa românească,Otilia Cazimir l-a cunoscut pe celebrul autor George Topârceanu. Deși acesta s-a însurat chiar în acel an cu învăţătoarea Victoria Iuga,care i-a dăruit un fiu,căsnicia s-a destrămat repede,așa că între Otilia Cazimir și George Topârceanu a luat naștere o frumoasă,dar controversată poveste de dragoste,care a stârnit interesul cronicarilor vremii. Relația lor a durat până la moartea acestuia,când poeta,zdrobită de durere,i-a scris o epistolă uneia dintre prietenele şi confidentele sale,prozatoarea Sandra Cotovu,spunându-i de sentimentele,angoasele şi dorul pe care le înfruntă după ce a dragostea vieții ei. 

Info:Poeziile Otiliei Cazimir au bucurat sufletele a generaţii de cititori.

Știai că…

… autoarea a publicat în jur de 60 de volume de poezii?

… dacă vrei să descoperi mai multe despre locul în care a trăit autoarea,poți să vizitezi Casa Memorială Otilia Cazimir,din Iași,amplasată pe Strada Otilia Cazimir numărul 4? Muzeul conține fotografii inedite,cărți cu autograf,obiecte personale și mobilier.

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "