Ce vrăji se fac de Sfântul Andrei 

În ultima zi a lunii noiembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai Domnului. Seara de dinaintea zilei sfinte este considerată a fi una prielnică pentru tot felul de vrăji și farmece, cele mai multe ritualuri fiind dedicate atragerii iubirii.

Sărbătoarea Sfântului Andrei este cunoscută și sub numele de „Ziua lupului“ sau „Noaptea strigoilor“,fiindcă spiritele rele se adună și își fac de cap. Oamenii trebuie să fie cu băgare de seamă și să nu lucreze,pentru că duhurile rele le-ar putea crea necazuri.

Fetele află dacă au noroc la măritiș

La miezul nopții,fetele singure află dacă se căsătoresc sau nu în viitorul apropiat. Ritualul este simplu:mai întâi se toarnă într-un vas nouă ceșcuțe cu apă,apoi vasul se pune sub o icoană. A doua zi,se măsoară apa din vas folosind aceeași ceșcută. Dacă cea de-a noua nu mai poate fi umplută complet,șansele fetei sunt destul de mici,în timp ce apa rămasă pe fundul vasului sugerează contrariul. Alt vechi obicei constă în aruncarea peste umăr a unui pantof. Dacă la cădere vârful pantofului este orientat spre ușă înseamnă că fata își va pune pirostriile.

Păzitul usturoiului atrage norocul

Ritualul care presupune păzitul usturoiului se practică,din bătrâni,pentru atragerea norocului. Într-o casă de gospodari se strâng 10-12 fete,fiecare cu câte o pâine,trei căpățâni de usturoi și un fir de busuioc legate cu un fir roșu de o sticlă cu rachiu. Toate se pun pe o masă,într-un colț al casei,și se acoperă cu o broboadă roșie. Alături se așază un sfeșnic cu o lumânare,ce se lasă să ardă până dimineața.

Lucrurile sunt păzite de două femei în vârstă,care se asigură că nu dispar și că nu pune nimeni mâna pe ele. De seara până dimineața,fetele joacă hore împreună cu flăcăii. Dacă în tot acest timp nu se fură din usturoi,
fetelor respective le va merge bine tot anul viitor.

Pentru alungarea forțelor malefice

Seara care precede ziua sfântă este încărcată cu energii negative care le pot face rău oamenilor. Credințele populare spun că fiarele,mai ales lupii,vânează vitele celor care nu țin sărbătoarea Sfântului Andrei,iar strigoii pricinuiesc neajunsuri celor vii. În multe zone ale țării se practică diverse ritualuri magice menite să alunge spiritele rele. Pentru apărarea vitelor,se lipesc de coarnele lor cruci de ceară și se înconjoară cu mac,se îngroapă drob de sare descântat în pragul uşii grajdului și se pun lumânări aprinse în jurul casei. Strigoii sunt ținuți la distanță dacă se mănâncă usturoi și se ung cu el ferestrele,ușile,clanțele și hornul pentru a nu lăsa duhurile rele să intre în casă.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei