Marți 13, zi cu ghinion sau simplă superstiție? 

De fiecare dată când ziua de 13 pică  într-o marți parcă avem o strângere de inimă. Pentru că se spune în popor că marțea sunt cele trei ceasuri rele, dacă mai adăugăm și cifra 13 ghinionul din ziua respectivă pare unul iminent. Vestea bună este că anul acesta marți 13 cade doar o singură  dată, adică astăzi.

Conotațiile negative care au fost aduse zilei de marți și cifrei 13 se leagă de mai multe evenimente nefericite din trecut.

Cele mai importante dintre acestea sunt:

1.     Căderea Constantinopolului

Pe 24 mai 1453,într-o zi de marți,otomanii au cucerit capitalaImperiului Roman de Răsărit. Dacă adunăm 1+4+5+3 rezultatul este 13,plus faptul că evenimentul a avut loc într-o zi de marți au dus la apariția ideii că marți 13 este una dintre cele mai ghinioniste zile posibile.

Citește și:Superstiții populare despre duhurile rele

2.     13 este o cifra imperfectă

Se consideră că cifra 13 este blestemată pentru că distruge perfecțiunea cifrei 12:12 luni,12 zei ai Olimpului,  ziua are 12 ore,noaptea 12,există 12 semne zodiacale.

3.     Cina cea de Taină

Tot legat de cifra 13 și ghinionulpe care aceasta îl aduce este și faptul că la Cina cea de Taină au fost 12 apostoli și Iisus Hristos. Mai mult,tradiția spune că al 13-lea care s-a așezat la masă a fost fie Iuda,fie Iisus Hristos.

4.    Grecii urăsc ziua de marți

Grecii și ciprioții cred cu tărie că ziua de marți este încărcată de ghinion deoarece această zi din săptămână se afla sub influența lui Ares,zeul războiului. De asemenea,grecilor nu le place ziua de marți și datorită numelui. În greacă marți se spune triti,adică trei,ceea ce a dus la ideea că norocul vine de trei ori în această zi.

Citește și:Cele mai puternice superstiții românești

5.     Capitolul 13 din Biblie

În Biblie,al 13-lea capitol vorbește despre venirea Antichristului,ceea ce din nou a dus la extrapolarea ideii că 13 este o cifră malefică.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei