Topul viciilor: spune-mi unde locuiești, ca să-ți spun cum ești 

Din studii realizate după metode cât se poate de științifice rezultă uneori informații inedite. Astfel, aflăm care sunt locurile de pe glob unde se concentrează cele mai cei mai mulți băutori de alcool sau mâncători de ciocolată, cele mai infidele cupluri sau cele mai leneșe populații. Nici România nu lipsește din topuri!

 

Ești român? Bei tărie!

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un clasament al națiunilor cele mai mari consumatoare de alcool. S-a luat în considerare consumul mediu anual,pentru locuitorii cu vârstă de peste 15 ani. Se detașează de pluton Bielorusia,cu un consum de 17,5 litri de alcool pur pe an. Bielorușii sunt urmați îndeaproape de moldoveni,cu 16,8 litri,de lituanieni,de ruși și de ...români! La nivel internațional,media anuală a consumului de „tărie“ este de 6,2 litri/an.   Interesant e că toate țările europene se situează deasupra acestei cifre-la fel și Canada,Australia și Statele Unite. În schimb,nivelul consumului este extrem de scăzut în Africa și Orientul Mijlociu,cu o medie sub 2,5 litri pe an. În apărarea moldovenilor,trebuie făcută precizarea că traficul cu alcool a dus la creșterea artificială a consumului mediu.

 

 

Muntenegrenii fumează pe rupte

 

Dacă tot suntem la capitolul vicii,să înregistrăm și un clasament al țărilor cu cei mai mulți fumători. Trebuie spus că cifrele se schimbă de la an la an,fiindcă în multe țări programele antifumat dau roade. Un lucru rămâne însă constant:țările din Balcani,din estul și centrul Europei rămân,vajnice,pe poziții. Astfel,pe locul întâi,cu o medie de 4.124 țigarete consumate de un adult pe an,se situează Muntenegru. Acolo,nu numai că se fumează pe rupte,ci se face și contrabandă cu tutun. Pe locul doi,ne întâlnim iar cu Bielorusia,cu 3.821 țigarete/locuitor/an. În 2014,se estima că trei sferturi din studenții bieloruși nu puteau trăi fără tutun,țigaretele fiind ieftine și lipsit de accize. Desigur,și traficul era în floare. Pe locul trei în clasament,Libanul,cu 3.023 țigarete/locuitor/an,iar pe locul patru,Republica Macedonia-mare cultivatoare de tutun. În top mai apar Luxemburg (locul 8) și China (locul 9). Pe unde s-o fi ascuns România?

 

 

Finlandezii preferă să calce strâmb

 

Un site de întâlniri online,Match.com,a publicat clasamentul țărilor care numără cei mai mulți adepți ai adulterului.  În mod suprinzător,locurile fruntașe sunt ocupate de națiuni ai căror cetățeni sunt considrați „reci“ sau „flegmatici“. Astfel,medalia de aur e disputată de două țări,Finlanda și Anglia. În Finlanda,se zice,un bărbat nu își înșală partenera,ci întreține „relații paralele“:ancheta arată că un finlandez de sex masculin din cinci are relații extraconjugale – iar cifra e de 10 ori mai mare la femei! Englezii,mai puritani,au recunoscut că mai calcă și ei pe-alături cu drumul,dar că se simt groaznic de vinovați după aceea. Hm... Pe locul următor în clasament sunt spaniolii,cunoscuți pentru temperamentul lor pasional. Urmează belgienii,norvegienii și,supriză,francezii. Care,iată,nu se dezic de caracterul lor romantic...

 

 

Irlandezii,devoratori de ciocolată

 

Chiar dacă mulți susțin sus și tare că a mânca ciocolată nu e un viciu,ci o plăcere,s-ar putea să existe doamne și domnișoare care țin mult la siluetă și care sunt gata să jure contrariul. Cei mai mari mâncători de ciocolată din lume sunt în Irlanda (11,85 kg/locuitor/an). Pe locul secund sunt elvețienii,cu 10,83 kg/locuitor/an,iar pe locul trei englezii,cu 10,10 kg. Urmează pe podium Belgia,Norvegia,Germania,Suedia,Danemarca,Finlanda,Austria.

 

 

Maltezii,în topul sedentarilor

 

Topul nu se referă la națiunile a căror populație preferă să taie frunză la câini,ci la cele unde activitatea fizică e lăsată pe ultimul loc. Ancheta a fost realizat de revista științifică The Lancet și arată că pe primele locuri,la capitolul inactivitate,se situează Malta,cu 72 % de adulți sedentari,urmată de Arabia Saudită (68,8% de persoane inactive),Serbia (68,3 %) și Anglia (63,3%). La polul opus,Bangladesh,Grecia,Estonia și Olanda și se numără printre țările cele mai vrednice. În Statele Unite,41 % din populație nu corespunde criteriilor de activitate fizică lunară,enunțate de studiul respectiv – adică,plimbare în ritm alert timp de 30 de minute,de 5 ori pe săptămână,sau exerciții fizice intense de 20 de minute,de trei ori pe săptămână. În România,procentul de sedentarism este de 38,7%,femeile fiind mai leneșe ca bărbații (46,2%,comparativ cu 31,2%). Cifrele sunt demne de luat în considerare,dat fiind că sedentarismul e strâns legat de apariția obezității.

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "