Iarna nu-i ca vara! Tu știi să conduci pe zăpadă? 
Un lucru este clar. Iarna, nici traficul nu-i ca vara. Codul portocaliu de ninsoare a lovit jumătate de țară și i-a făcut pe mulți soferi să-și lase mașinile acasă. Puținii care s-au încumetat să scoată mașina din parcare au avut mari bătăi de cap. Și este abia începutul.
Se anunță nopți cu -20 de grade chiar și în capitală. Nu vrem să vă speriem,ci doar să vă punem în gardă!
 

Nu pleca la drum cu mașina plină de zăpadă!

 
Nu te gândi că vizibilitatea ta este doar treaba ta! Trebuie să ai parbrizul,luneta,geamurile laterale și oglinzile perfect curate,dar nu uita de acoperiș. Odată ce mașina ți se va încălzi,zăpada acumulată pe acoperișul tău va ajunge,în mers,pe capota mașinii din spate.
 

Nu accelera violent!

 
Nu apăsa accelerația până iese fum negru pe țeava de eșapament,atunci când vrei să ieși de pe un loc de parcare. Vei rămâne acolo până la primăvară. Ai șanse mai mari să ieși dacă faci manevre de înainte-înapoi (balans).
 
Odată ieșit în trafic,e bine să apeși cu blândețe accelerația,pentru că o talpă grea s-ar putea să te trimită direct în nămeții de zăpadă de pe marginea drumului sau,mai rău,într-o altă mașină.
 

Păstrează distanța!

 
Dacă vara riști doar să fii apostrofat de cel din fața ta că îi sufli în ceafă,ei bine,iarna,riști să-i strici portbagajul. Experții recomandă o distanță de două secunde față de mașina din față atunci când asfaltul este perfect uscat. Pe timp de iarnă însă,distanța trebuie să crească la 4-5 secunde.
 
Trebuie să ții cont că spațiul de frânare poate crește pe zăpadă cu de până la 10 ori în comparație cu cel de care ai nevoie pe un carosabil uscat.
 

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei