Păpădia, leac pentru numeroase afecțiuni 

Florile de păpădie cresc peste tot, chiar și pe marginea drumurilor poluate. În preparatele naturiste se folosesc atât florile, cât și frunzele, tijele și rădăcina, toate fiind recomandate în curele de detoxificare.

Începând cu luna aprilie,poți strânge păpădie ca s-o folosești pentru diverse boli. Această plantă cu intensă acţiune diuretică te va ajuta să previi și să tratezi multe probleme de sănătate.

Primăvara este momentul potrivit pentru a ţine o cură de detoxificare cu tije de păpădie. O poți folosi și extern,sub formă de suc obţinut din frunze verzi pisate şi stoarse.

Acesta estompează pistruii şi petele de pe faţă sau corp,iar cataplasmele cu suc de păpădie alină durerile reumatice.

Elimină excesul de apă din corp

I se mai spune și lăptucă,gușa-găinii,păpălungă,iar francezii o numesc tradițional „pissenlit“,adică „pipi în pat“. Foarte posibil ca denumirea să aibă legătură cu efectele diuretice excelente ale păpădiei. Dacă vrei să scapi de toxinele acumulate în organism,urmează o cură cu salată de păpădie.

Culege șase tije cu tot cu flori,le speli şi le tai capetele,apoi le poţi consuma proaspete,două săptămâni. Regimul ajută și în caz de gastrite,dischinezii biliare,gută,varice,ateroscleroză,diabet și litiaze biliare.

Fitoterapeuții spun că după acest regim vei avea un tonus mai bun,datorită eliminării reziduurilor și a apei în exces din corp.

Dizolvă pietrele la rinichi

Preparatele din păpădie,infuzia,capsulele și tinctura,au proprietăți binefăcătoare în eliminarea pietrelor la rinichi. De asemenea,acestea îmbunătăţesc tranzitul intestinal,prevenind problemele digestive ca diareea şi constipaţia. Dacă vrei să slăbeşti,tot păpădia îţi vine în ajutor.

Ai probleme cu acneea? Curele cu păpădie curăţă corpul de toxine şi reduc erupţiile cutanate. Bea zilnic,timp de două săptămâni,câte o cană de ceai de păpădie,preparat din o lingură de rădăcină uscată și mărunțită la 250 de ml de apă clocotită.

Reglează nivelul colesterolului

Ceaiul de păpădie previne anemia şi scade nivelul colesterolului „rău“. Mai mult,acționează și în problemele inimii,cum este hipertensiunea. Ultimele studii arată efecte pozitive şi în prevenirea diabetului şi a unor forme de cancer. Ca să beneficiezi de calitățile păpădiei,foloseşte pentru ceai rădăcinile şi frunzele uscate.

Remediul se obţine din una sau două linguriţe de plantă lăsată la infuzat cinci minute într-o cană cu 150 ml de apă fierbinte. Acest tratament poate dura 14 zile,dar medicul fitoterapeut îţi va spune exact durata curei cu păpădie,în funcţie de cât de gravă este afecţiunea de care suferi.

Poți face și tu tinctură de păpădie

Ca să prepari tincture,ai nevoie de 100 ml de suc din rădăcină proaspătă de păpădie,18 ml de alcool de 90°,15 ml de glicerină şi 17 ml de apă. Găseşti ingredientele în magazinele naturiste ori în farmacii.

Combină totul și lasă la macerat timp de 10 zile,agitând amestecul de 3-4 ori pe zi. Filtrează și lasă la decantat încă șase zile,apoi păstrează tinctura în sticluță închisă ermetic,cu dop cu picurător.

În exces,îți face rău

E bine să respecți indicațiile medicului fitoterapeut atunci când urmezi o cură cu păpădie,indiferent că bei ceaiuri,mănânci salate ori iei capsule sau tinctură.În doze mari,planta poate cauza eczeme şi probleme cu stomacul.

Poate înlocui cafeaua

Rădăcinile prăjite de păpădie reprezintă un înlocuitor excelent pentru cafea,deoarece au unele proprietăţi stimulatoare asemănătoare. Frunzele şi florile pot fi gătite pe baie de aburi sau sub formă de salate,în amestec cu alte verdeţuri. Au o aromă uşor amăruie,dar plăcută.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Soluții eficiente ca să te încălzești rapid-nr.3(481)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei         

12 luni - 91 lei

" "