Plante care desfundă nasul 

Nările și sinusurile sunt căptușite cu o mucoasă care secretă continuu lichid. Când virusurile se fixează acolo, mucoasa se inflamează, lichidul secretat devine mai dens, iar nasul se înfundă. Din fericire, natura oferă soluții eficace.

 

Ulei esențial de mentă

 

Extras din florile plantei,uleiul esețial de mentă (Mentha piperita) descongestionează căile respiratorii. Folosește-l pentru inhalații de maximum 15 minute:3-4 picături într-un bol cu apă caldă. Ține ochii închiși când te apleci deasupra vasului. Atenție! Uleiul esențial de mentă nu trebuie administrat copiilor sub 6 ani.

 

 

Infuzie de cimbru

 

Cimbrul este un excelent dezinfectant. Prepară o infuzie din 2 g plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Lasă 10 minute. Când se răcește un pic,adaugă un pic de miere de cimbru. Bea 3 căni pe zi,fără a depăși 3 săptămâni de tratament. Folosește și ulei esențial de cimbru pentru inhalații:o picătură într-un vas cu apă caldă. Respiră cu un prosop deasupra capului,timp de 15 minute. Leacurile cu cimbru sunt contraindicate persoanelor alergice,femeilor însărcinate și celor care alăptează,copiilor de vârstă mică.

 

 

Ulei de eucalipt

 

Uleiul esențial de eucalipt conține un compus care acționează favorabil asupra căilor respiratorii superioare. Fă inhalații de 2-3 ori pe zi:1-2 picături într-un vas cu apă caldă,sau aplicate direct pe o batistă pe care o ții în apropierea nasului 5 minute. Poți folosi produsul și în lămpile odorizante,care eliberează în încăpere moleculele binefăcătoare. Apelează la aromoterapie cu precauție,fiindcă uleiul esențial de eucalipt nu e recomandat femeilor însărcinate și copiilor mici.

 

 

Cataplasme cu muștar

 

Semințele de muștar conțin mirozină și sinigrină,cu efect de fluidizare a mucusului și de facilitare a eliminării lui. Macină în râșnița de cafea câteva linguri de semințe de muștar alb și negru,amestecă apoi cu câteva linguri de făină (sau de tărâțe) și cu un pic de apă caldă,până obții o pastă care nu curge. Adaugă pasta într-un săculeț de bumbac (sau într-o șosetă curată),pe care-l legi bine la gură. Pe piept,în zona sternului,întinde un strat gros de vaselină,apoi aplică cataplasma. Protejează zona cu un fular de lână călduros și lasă să acționeze 15-20 de minute. Poți adăuga semințe de muștar și în apa din baie. Nu uita să te speli bine pe mâini după ce ai preparat cataplasma.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei