Suplimentele naturale în pericol? 

Pe site-ul Comisiei Europene, a apărut un chestionar prin care cetățeanul este consultat asupra mențiunilor pe care dorește să le vadă pe ambalajele suplimentelor naturale tradiționale.

În funcție de răspunsurile obținute,se va decide la nivel european dacă se pot folosi mențiuni bazate pe utilizarea tradițională a plantelor medicinale sau dacă folosirea acestora va fi permisă doar în urma unor studii clinice extinse și foarte costisitoare.

INTERVIU cu dr. Pavel Chirilă,medic recunoscut pentru lupta împotriva cancerului,specialist în tratamente naturiste.

1) Domnule Profesor,legat de plantele medicinale,se aude că la nivel european vor fi schimbări importante….

Da,în acest an au fost formulate o serie de chestionare care în principiu ar trebui să indice dacă suplimentele din plante medicinale pot fi folosite pe bază de tradiție sau doar pe bază de studii științifice. De curând a apărut și versiunea în limba română a chestionarului adresat cetățenilor.

2) Ce este defavorabil plantelor medicinale în acest chestionar?

Înainte de a răspunde la acest chestionar,cei care îl completează trebuiau să fie informați despre contextul în care răspund și de consecințele răspunsurilor pe care le dau. Se pune problema dacă să se continue utilizarea produselor din plante pe baza tradiției istorice,care de fapt le-a demonstrat calitățile și absența aproape cu desăvârșire a efectelor adverse,sau dacă să se considere că nu se știe nimic despre ele și să poată fi utilizate doar după efectuarea unor studii foarte extinse și costisitoare,adică să se reinventeze folosirea lor.

3) Ce implică aceste studii?

Se doresc studii complexe,realizate pe oameni sănătoşi. Aceste studii în prezent nu există,iar elaborarea lor ar implica costuri foarte mari și durate mari de timp.

4) Ce urmări poate avea acest proces?

Din cauza faptului că aceste studii nu există,e posibil ca,o lungă perioadă,suplimentele din plante medicinale să dispară de pe piață până la eventuala obținere a acestor dovezi științifice. De asemenea,din cauza costurilor ridicate necesare reconfirmării calităților plantelor medicinale,vor reapărea mult mai puține produse și cu prețuri mult crescute față de cele actuale. În acest context,multe specii de plante vor dispărea din utilizare și,cu ele,o bună parte din tradiția popoarelor europene.

5) Daţi-ne câteva exemple de întrebări din acest chestionar.

Spre exemplu,întrebarea nr. 15:

Considerați că mesajul privind existența unui efect benefic asupra sănătății,pe care îl vedeți pe eticheta unui produs alimentar care conține o substanță vegetală,este susținut de dovezi științifice?

Cine nu cunoaște sau nu are încredere în tradiția folosirii plantelor medicinale,în mod normal,va bifa „da“,însă acest lucru ar duce practic la impunerea studiilor ştiinţifice.

Cine cunoaște și apreciază foloasele plantelor medicinale și știe că acestea se folosesc traditional,nemaicontând dacă există sau nu dovezi stiinţifice actuale,va bifa „nu“.

Întrebarea 16:

Pe ce credeți că ar trebui să se bazeze mențiunile referitoare la sănătate:

-pe dovezi științifice care au fost evaluate înainte de comercializarea produsului

-pe dovezi științifice fără o evaluare prealabilă

-pe utilizarea tradițională a substanței vegetale în UE

-pe utilizarea tradițională a substanței vegetale în afara UE

-nu este nevoie ca mențiunile referitoare la sănătate să fie susținute științific

-nu știu/nu am nicio opinie

În acest caz,din nou o persoană care nu cunoaște contextul prezentat anterior,în mod natural nu ar bifa răspunsurile 3,4 şi 5 care susţin utilizarea tradițională a plantelor medicinale.

La întrebarea 17:

Ați achiziționa un produs alimentar care conține o substanță vegetală despre care se pretinde că are un efect benefic pentru sănătate,care a fost utilizată în mod tradițional timp de mulți ani,existența pretinsului ei efect benefic fiind transmisă din generație în generație,în condițiile în care efectul benefic nu este susținut științific?

Şi în acest caz,dacă nu cunoaștem contextul,putem da importanţă studiilor ştiinţifice despre care am discutat la începutul interviului. Răspunsul unei persoane avizate nu ar putea fi decât „da“,fiindcă de sute de ani cumpărăm produse din plante medicinale cu efecte benefice pentru sănătate,utilizarea tradiţională este un element esenţial atunci când discutăm despre plantele medicinale.

La întrebarea 21:

Atunci când alegeți un produs alimentar care conține o substanță vegetală,cât de încrezător sunteți că el nu va avea niciun posibil efect advers asupra sănătății? 

-foarte încrezător

-destul de încrezător

-ușor încrezător

-complet neîncrezător

-nu știu/nu am nicio opinie

Utilizarea plantelor medicinale de mii de ani,timp în care acestea şi-au dovedit eficienţa şi lipsa reacțiilor adverse,ar trebui să-i facă „foarte încrezători“ în produsele pe bază de plante medicinale pe cei care le folosesc și le apreciază.

6) Pe lângă aceste întrebări,chestionarul mai prezintă inconveniente?

În primul rând,chestionarul este greu de găsit pentru un cetățean neinformat,versiunea în limba română a apărut recent,iar termenul limită este foarte strâns:1 iunie 2017. Doar împreună putem reuşi să susţinem utilizarea tradiţională a plantelor medicinale,moştenită de mii de ani,şi pentru asta,cui îi pasă de aceste produse e bine să compleze acest chestionar în cunoștință de cauză,accesând linkul de mai jos şi selectând limba română:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/evaluation-claims-regulation-public-consultation

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

5 idei de machiaj pentru vară-nr. 20(498)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei             

12 luni - 91 lei

" "