5 plante pentru imunitate 

Nu ratezi nicio răceală, nicio viroză respiratorie la trecerea dintre anotimpuri? E simplu, sistemul imunitar este slăbit. Remediile naturale te ajută să-ți fortifici organismul și să ții bolile la distanță. 

Sistemul imunitar reprezintă interacțiunile complexe din organism, cu rol în apărarea acestuia de agenții patogeni. Rapiditatea cu care acest sistem defesnsiv se activează este extrem de importantă. Viteza de acțiune depinde de buna funcționare a diverselor organe și de eficacitatea comunicării între diversele componente sistemului. Se știe că există interacțiuni importante între sistemul imunitar, cel nervos și cel endocrin. Stresul, alimentația nesănătoasă, oboseala scad mecanismele de apărare ale organismului. Echilibrul poate fi instaurat cu o dietă variată – iar ceaiurile din plante sunt și ele de ajutor.

Echinacea

Planta are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale, fiind considerată un antibiotic natural. Crește imunitatea, stimulând producția de interferon (o glicoproteină cu proprietăți antivirale) și de limfocite (celulele albe din sânge, care ajută la combaterea infecțiilor). În tratamentul răcelilor, inflamaţiilor gâtului, gripei şi bronşitei, se ia o linguriță de tinctură de echinacea de 3 ori pe zi.

Salvie

Planta are efect de detoxificare şi este un bun tonic nervos. Are rol antiseptic și antimicrobian. E de ajutor și în alinarea durerilor de cap care apar în caz de răceală. Tinctura se prepară din 2 linguri de plantă mărunțită la 250 ml de alcool de 70 de grade. Amestecul se păstrează într-un vas de sticlă, la întuneric, aproximativ 2 săptămâni. Se strecoară și se ține la frigider. Se ia câte o linguriță de tinctură dizolvată cu puțină apă, de 3-4 ori pe zi.

Ghimbir

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antivirale, planta ajută la întărirea sistemului imunitar. Decoctul se prepară din 10 g de rădăcină proaspătă de ghimbir, rasă, la 250 ml apă clocotită. Se lasă la fiert 10 minute și se îndulcește cu miere. Se beau zilnic 2-3 căni de ceai cald.

Rozmarin

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți și substanțe bioactive, rozmarinul are o acțiune benefică asupra sistemului imunitar. Infuzia se prepară din 2 lingurițe de plantă peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se bea o cană de ceai de 3 ori pe zi. În cazul în care ai gâtul inflamat din cauza răcelii, poți face gargară cu infuzia preparată.

Atenție!

Remediile cu rozmarin sunt contraindicate femeilor gravide sau care alăptează.

Cimbrișor

Cimbrișorul te fortifică în fața bolilor de sezon și a frigului. Se recomandă în tuse, în astmul bronșic și în durerile de gât. Infuzia se prepară din 2 lingurițe de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "