Ce este Rh-ul și cum influențează sarcina 

Odată cu confirmarea sarcinii, printre analizele de sânge recomandate se numără și factorul Rh. Și nu este un test pe care să-l faci doar tu, ci și partenerul de viață. 

Despre incompatibilitatea de Rh între parteneri atunci când sarcina este confirmata, despre riscuri și complicații am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Cele mai multe dintre femei nu își fac acest test simplu de sânge de aflare a Rh-ului decât atunci când se confirmă existența sarcinii. Mai mult decât atât, și partenerul trebuie să își facă acest test. Acest factor se referă la prezența unei proteine specifice pe suprafața globulelor roșii. Existența acestei proteine determină Rh-ul pozitiv, iar absența ei implică Rh-ul negativ. Aflarea acestui factor capătă importanță doar în cazul în care vorbim despre o sarcină sau atunci când este necesară o transfuzie de sânge, ne-a spus dr. Vythoulkas.

În funcție de Rh și sarcină, sunt posibile următoarele situații:

a. mamă cu Rh pozitiv, tată cu Rh pozitiv → copil cu Rh pozitiv sau negativ;

b. mamă cu Rh negativ, tată cu Rh negativ → copil cu Rh negativ;

c. mamă cu Rh pozitiv, tată cu Rh negativ → copil cu Rh pozitiv sau negativ;

d. mamă cu Rh negativ, tată cu Rh pozitiv → copil cu Rh pozitiv.

Dintre cele patru situații posibile, cea care necesită o atenție deosebită este aceea în care mama are Rh negativ, iar bebelușul are 50% șanse sa aibă Rh-ul pozitiv, moștenit de la tată. În această situație, sistemul imunitar al mamei va produce anticorpi anti-Rh. La o primă sarcină, acești anticorpi nu reprezintă un risc.

Lucrurile se schimbă însă la o sarcină următoare când, dacă fătul moștenește Rh-ul tatălui și acesta este pozitiv, anticorpii anti-Rh deja existenți în organismul mamei vor traversa placenta și vor ataca globulele roșii ale copilului, principalele riscuri fiind boala hemolitică, anemia fetale, insuficiența cardiacă congestivă sau moartea fetală, a adăugat dr. Vythoulkas.

Pentru a preveni dezvoltarea anticorpilor anti-Rh, în primul trimestru de sarcină și apoi în săptămâna 28, viitoarea mamă cu Rh negativ va face un test de screening pentru anticorpi anti-Rh. Dacă aceștia nu s-au produs, i se va recomanda un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh, prevenind formarea de anticorpi.

Imediat după naștere, când va fi determinat si Rh-ul bebelușului, dacă acesta are același Rh cu al mamei, negativ, pacienta nu va avea nevoie de tratament suplimentar. Dacă bebelușul are Rh pozitiv, în maximum 72 de ore de la naștere, mamei i se va administra o altă doză de imunoglobuline Rh. Totodată, de fiecare dată când sângele femeii cu Rh negativ va intra în contact cu sânge cu Rh pozitiv (sarcină ectopică, amniocenteză, biopsie de vilozități coriale, avort etc), aceasta va avea nevoie de tratament cu imunoglobuline, a mai adăugat dr. Vythoulkas.

Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "