Ce se întâmplă în corpul tău când afli că suferi de o boală gravă și cum procedezi la aflarea veștii 

Viața ta e normală până când, într-o zi, afli că suferi de o boală gravă. Multe persoane găsesc cu greu puterea de a lupta cu boala, după una astfel de diagnostic, dar ce e de făcut? Un psiholog care se confruntă zilnic cu astfel de cazuri are răspunsul.  

"Pronunțarea verdictelor nefavorabile medical zguduie din temelie psihicul pacienților și întreaga lor ființă. Acestea determină, în cele mai multe cazuri, schimbări de viață, comportament și atitudine. Eticheta și statutul de pacient presupun o greutate psihică foarte mare. Majoritatea oamenilor nu sunt pregătiți să devină pacienți", a declarat Adina Moraru, medic psiholog.  

Atunci când omul primește o astfel de veste șocantă și percepe o amenințare, creierul imediat trimite semnale sistemelor nervos și hormonal ce rezultă în eliberarea a diferite substanțe chimice în tot corpul, ce pot conduce la stres care dezechilibrează întreagă structura umană.  

Medicul susține că cei mai mulți pacienți își revind in acest șoc după două săptămâni de la aflarea veștii și se mobilizează.  


Cum treci mai ușor peste un diagnostic grav

"Pentru a învinge reacțiile negative și stresante ale psihicului, primul pas este conștientizarea și acceptarea acestora și ce anume le hrănește (gânduri, cuvinte, atenția privirii, prímele gânduri dimineață), iar pasul doi este înțelegerea faptului că întotdeauna avem de ales în cum răspundem și facem față la aproape tot ce ni se întâmplă. Aici rezidă puterea personală", mai spune medicul.

Totodată, pacientul ar trebui să se implice un aspect important, pe care niciun pacient nu trebuie să îl îgnore reprezintă blamarea sau autoblamarea.  

"Sentimentele afectează chimia corpului (care afectează dezvoltarea sau regresia unei tumori), la fel cum chimia corpului afectează sentimentele. Știința ne-a învățat că sistemul imunitar este profund influențat de emoții și, astfel, prin aplicarea unor anumite tipuri de terapii psihologice, putem influența mai departe în mod pozitiv sistemul imunitar", susține Adina Moraru.  

Sursa: evz.ro

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "