Cele mai frecvente infecții genitale feminine 

Secreții vaginale anormale, usturimi, dureri în timpul contactului sexual sunt doar câteva dintre simptomele infecțiilor genitale feminine și principalul motiv pentru care femeile se prezintă în cabinetul medicului ginecolog.

Despre cele mai frecvente infecții genitale feminine, simptomele acestora și tratamentul lor am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. 

Candidoza, vaginita bacteriană, tricomoniaza și infecțiile urinare sunt principalele infecții genitale cu care se confruntă o femeie.

În timp ce unele pot să apară ca urmare a unui tratament cu antibiotice de lungă durată sau a scăderii imunității organismului, altele pot să apară ca urmare a unei dereglări hormonale sau pot fi transmise prin contact sexual neprotejat.  

Este bine de știut că un vagin sănătos are un pH ușor acid, ce protejează în mod natural împotriva infecțiilor bacteriene și micotice, iar valorile normale se situează între 3,8 și 4,5. Dacă valoarea pH-ului este mai mare, deja vorbim de o infecție vaginală, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Candidoza apare pe fondul unei imunități scăzute

Candidoza afectează mai mult de 75% dintre femei. Mai este cunoscută sub numele de candidoză vulvo-vaginală sau vaginită candidozică și este cauzată de Candida Albicans, o ciupercă prezentă în corpul uman și care apare pe fondul unei imunități scăzute.  

Poate să apară și din cauza unei igiene intime deficitare, a stresului și a lipsei unui regim alimentar echilibrat, în urma unui tratament cu antibiotice. Cu toate că se tratează ușor, multe dintre persoanele care au contractat infecția nu iau în seamă simptomele și de cele mai multe ori nu urmează un tratament potrivit.  

Printre cele mai cunoscute simptome sunt secrețiile modificate - consistență crescută, culoare verde-gălbuie, miros neplăcut, senzații de usturime la urinat, usturimi și mâncărimi vaginale, dureri în timpul contactelor sexuale.  

Mai rar, candidoza poate afecta și bărbații, ne-a mai spus dr. Vythoulkas. Tratamentul candidozei constă în administrarea medicamente antifungice. Este bine de știut însă că este o afecțiune ce poate reveni pe parcursul vieții de mai multe ori.

Vaginita bacteriană

Gardnerella vaginalis este cea mai frecventă cauză de vaginită bacteriană ce apare la persoanele mature și active din punct de vedere sexual și cu mai mulți parteneri. Poate afecta atât femeile, cât și bărbații. Poate să apară în urma tratamentelor cu antibiotice, a unor dereglări hormonale sau a unei imunități scăzute ori în urma deselor contacte sexuale neprotejate cu mai mulți parteneri.  

Cu toate că afecțiunea poate fi și asimptomatică, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, atunci când manifestările există, boala poate fi recunoscută prin secreţii vaginale anormale, de culoare gălbui-cenuşie, cu un miros urât, mâncărimi, dureri. 

Tratamentul constă în administrarea de antibiotice și e bine să fie urmat de amândoi parteneri. Netratată, vaginita bacteriană poate duce la apariția unor probleme grave în timpul sarcinii: naştere prematură, copil cu greutate mică, infecţie uterină sau chiar avort spontan.

Tricomoniaza, cauzată de un parazit

Tricomoniaza este cauzată de prezența unui parazit, Trichomonas vaginalis, prezent în interiorul uretrei masculine sau feminine şi poate deveni activ odată cu începerea vieţii sexuale. Tricomoniaza este o infecţie cu transmitere sexuală, astfel că ambii parteneri trebuie să urmeze tratamentul prescris. 

Simptomele nu apar imediat după infestare, ci mult mai târziu - până la șase luni de la infecție și pot consta în mâncărimi în jurul vaginului, secreții abundente, senzație de disconfort în timpul actului sexual. Afecțiunea se tratează cu medicamente antiprotozoare, pe cale orală.  

Netratată, tricomoniaza prezintă risc de naștere prematură, în cazul unei sarcini, și a unui copil cu greutatea mică la naştere.

Femeile, mai predispuse la infecțiile urinare

Infecțiile urinare afectează mai mult femeile și sunt cauzate de prezența diferiților germeni microbieni. Cele mai frecvente simptome, ce ar trebui să te trimită imediat la medic sunt durerile și arsurile în timpul urinării, senzații frecvente de a urina, urină tulbure, cu miros neplăcut. Sunt trei tipuri de infecții urinare, ne-a mai spus dr. Vythoulkas: uretrita, cistita și pielonefrita.  

Cel mai adesea, infecțiile urinare se tratează cu antibiotice. Tratamentul est de lungă durată, altfel boala poate recidiva. Un plus de atenție pentru femeile însărcinate, care ar fi bine să-și monitorizeze urina pentru a depista din timp o infecție urinară - infecția ajunsă la rinichi pune în pericol fătul. 

Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în InfertilitateS-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "