Sterilitate versus impotență versus infertilitate 

Nu puțini sunt bărbații care au anumite probleme sexuale în viața de cuplu, dar care refuză să accepte că ar putea fi ceva în neregulă cu sănătatea aparatului lor reproducător. Mai mult chiar, mulți nu fac diferență între sterilitate, impotență și infertilitate, termeni asemănători, dar care reprezintă afecțiuni separate.

Despre cele mai comune trei afecțiuni masculine ale aparatului reproducător - sterilitate, impotență și infertilitate - am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Impotența, cunoscută și sub denumirea de disfuncție erectilă, este o afecțiune ce se caracterizează prin imposibilitatea bărbatului de a obține și menține erecția în timpul unui act sexual și de a procrea. Aceste disfuncții pot să apară atât la o vârstă tânără, când pot fi cauzate de anumite probleme de ordin psihologic (stres, eșec la învățătură, depresie), dar și la vârstă adultă când impotența poate avea drept cauză anumite probleme medicale, cum sunt diabetul, hipertensiunea, boli cardiovasculare, colesterol ridicat, precum și tratamentul acestora, consumul de alcool și tutun. Din păcate, a continuat dr. Vythoulkas, disfuncția erectilă este o boală ce se agravează odată cu trecerea anilor și, la fel de important, nu mulți sunt cei care merg la medicul specialist imediat ce au depistat apariția simptomelor.

Sterilitatea apare atunci când bărbatul nu poate produce spermă, astfel nu există nicio șansă de a concepe un copil. Diagnosticul se pune doar în urma unor analize amănunțite care vor arăta de ce nu se produce sperma. Printre principalele cauze ale sterilității se numără problemele testiculare și cele hormonale

Infertilitatea de tip masculin este caracterizată de incapacitatea de a procrea. Diagnosticul, pus doar în urma unor analize de specialitate, a continuat dr. Vythoulkas, poate să aibă o strânsă legătură cu tulburările de spermă, când se întâlnesc următoarele cazuri:

• Azoospermia sau lipsa spermatozoizilor;

• Oligospermia sau număr mai mic decât normalul al spermatozoizilor;

• Astenospermia sau capacitatea redusă de deplasare a spermatozoizilor ;

• Teratospermia sau probleme care apar din cauza structurii și morfologiei; spermatozoizilor

Pe lângă aceste anomalii ale spermei ce pot fi depistate cu ajutorul spermogramei, infertilitatea de tip masculin mai poate avea drept cauze existența diagnosticului de varicocel, stresul din viața de zi cu zi, condițiile grele de muncă, exercițiile fizice duse la extrem, fumatul în exces – tutunul afectează grav calitatea și mobilitatea spermatozoizilor, kilogramele în plus, anumite boli ale copilăriei – rubeola și rujeola, anumite obstrucții congenitale, traumatisme la nivelul testiculelor și, nu în cele din urmă, bolile cu transmitere sexuală, cele mai des întâlnite fiind Chlamydia și Gonoreea.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "