Așa faci față conflictelor la locul de muncă! 

Este inevitabil ca între colegii de la locul de muncă să apară mici neînțelegeri din cauza diferențelor de opinie. Iată ce trebuie să faci pentru ca un conflict să nu degenereze.

Nu lăsa loc de neînțelegeri

Ți-a ajuns pe la urechi că un coleg s-a plâns de felul în care-ți faci treaba? Sau,dimpotrivă,tu ești cea care nu ești tocmai mulțumită de modul cum s-a rezolvat o situație. În loc să cauți răspunsuri în stânga și-n dreapta,este mai bine „să pui punctul pe i“și să vorbești direct cu persoana în cauză. Astfel nu-ți vei face o idee falsă,care să adâncească eventualele resentimente.

Evită să ridici tonul la locul de muncă

Chiar dacă ești supărată și simți că ți se face o nedreptate,vorbește cu voce calmă. Faptul că țipi,sau,și mai rău,folosești cuvinte injurioase nu va face decât să-i enerveze pe cei din jur,iar conflictulîn loc să se aplaneze,mai mult se va adânci. Încearcă să te liniștești,iar dacă este nevoie,fă o scurtă plimbare. În acest timp,vei putea să gândești problema „la rece“și poate vei găsi o soluție pentru a rezolva situația.

Abține-te de la acuzații

Fără să-ți dai seama,anumite cuvinte pot suna ca niște acuzații pentru alte persoane. În loc să spui „Întotdeauna ai făcut așa“,optează pentru „Uneori faci asta“,și astfel nu vei mai generaliza. Persoana în cauză nu se va simți insultată și va fi dispusă să rezolve cât mai amiabil disputa.

Acordă dreptul la replică

Poate că tu ești cea care are dreptate,dar trebuie să-i dai șansa și celeilalte persoane să-și exprime punctul de vedere și să-ți explice de ce a acționat în acel fel. Chiar dacă nu ești de acord cu decizia luată,faptul că-ți arăți disponibilitatea să-i asculți pe cei din jur nu va face decât să-i încurajeze să discute mai deschis cu tine problemele apărute. În acest mod,vor fi evitate alte conflicte.

Nu devia de la subiect

De multe ori,în timpul unei discuții mai aprinse ies la suprafață și alte subiecte rămase nerezolvate din trecut.  Nu este chiar cel mai bun moment să le  lămurești,pentru că riști ca o simplă ceartă să degenereze într-un conflict de durată. Acest lucru nu va face decât să provoace tensiunila locul de muncă și să îngreuneze comunicarea între colegi,întrucât fiecare va lua partea cuiva. Încearcă să rezolvi cu cât mai mult tact  neînțelegerea și astfel vei deschide calea spre clarificarea celorlalte probleme. Dacă ai sesizat o problemă,încearcă să vii și cu o soluție care să împace ambele părți.

Sfatul specialistului:Bernard Tatomir,psiholog clinician-psihoterapeut,e-mail:[email protected]

Atunci când discuţi în contradictoriu lasă-l pe celălalt să se descarce,fără să alimentezi conflictul. Ascultă-l activ,nu-l întrerupe şi dă-i de înţeles celuilalt că i-ai reținut nemulţumirea. O bună metodă de a evita ca cearta să continue la nesfârşit este să-i dai dreptate. Discuţia o poţi continua atunci când toată lumea s-a calmat şi îţi poţi spune punctul de vedere,într-un mod neutru,obiectiv şi separat de privitori. În evitarea conflictelor,respectul joacă un rol foarte important. Dacă nu eşti tratat cu respect de către celălalt nu cădea în aceeaşi capcană şi adoptă un comportament asemănător.Este inevitabil să nu existe şi rivalităţi într-un colectiv,dar este important este faptul că trebuie să ai mereu în vedere care este motivul conflictului şi mai ales care-ţi sunt priorităţile.


Citește și:

Cum să aplanezi un conflict

Așa rezolvi micile conflicte


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "