3 lucruri care te ajută să fii fericită 

Compasiune, uimire, recunoștință. Acestea sunt cele trei mari emoții care definesc drumul către sentimentul fericirii. Sociologii spun că un ingredient-cheie în fericirea societăților este sentimentul recunoștinței. Presară recunoștință peste tot unde te duci și ai să vezi cum lași în urma ta o lume mai bună, mai pozitivă.

Recunoștința

Desigur, ai putea să vii să spui că acestea sunt doar niște clișee, dar gândește-te  puțin: dacă fiecare om din zona ta, de pe lângă tine, ar primi recunoștință și ar învăța, la rândul lui s-o ducă mai departe, rezultă de aici că gradul de bunătate al zonei în care trăiești, muncești, te miști crește în calitate. Matematic, nu oricum! Recunoștința e floare rară în zilele noastre. Cu atât mai mult trebuie să învățăm (sau, după caz, să reînvățăm) s-o cultivăm. Pe alții îi înveți recunoștința prin propriul tău exemplu. Nu te sfii să-ți exprimi gratitudinea pentru cele mai mărunte lucruri și sigur ai, în fiecare zi, lucruri mici-mici pentru care e bine să te simți plină de recunoștință.
Un zâmbet, un „mulțumesc“, o idee împărtășită cu un necunoscut, în modul ăla spontan, omenesc nu poate să facă din lumea ta, din lumea noastră, o lume mai bune.

Factorul „wow“

Uimirea e bună. E semn că sufletul nostru nu e schilodit de plictiseală ontologică. E semn că n-am murit, că lumea continuă să fie un miracol pentru noi. Că ceilalți continuă să fie un miracol pentru noi. Că noi suntem un miracol pentru noi înșine.
Factorul „wow“ înseamnă o minte tânără, receptivă și creativă. Acesta înseamnă că nu te plictisești, că iubești lumea înconjurătoare, pe ceilalți.

Compasiunea

Studiile arată că acest sentiment nobil activează regiuni în creier vechi, ancestrale, de demult. Are legătură cu memoria primară, neconștientizată.
Compasiunea schimbă chimia creierului, îl angajează într-un demers de detoxifiere absolut necesar și determină eliberarea hormonilor de relaxare (oxitocina și endorfina). Compasiunea e cel mai nobil sentiment cu putință. E pur și simplu imposibil să fii nefericită atunci când ești empatică, atunci când sufletul tău se înlănțuie de sufletul celuilalt, în bucurie sau în tristețe sau în durere. Nimic nu e mai înălțător decât să ai compasiune, să empatizezi.
E inteligența supremă!


Sursa foto: www.mindful.orgS-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "