7 proceduri medicale din Antichitate 

Vechii tămăduitori recurgeau la tot felul de intervenții ciudate, în încercarea de a-și vindeca pacienții. Dintre mulțimea de proceduri bizare, unele au avut un rol important în evoluția medicinei.

Deschiderea venelor în scop terapeutic

Timp de mii de ani,oamenii erau convinși că boala este rezultatul „sângelui rău“. Medici ca Hipocrate și Galenus au susținut că trupul uman conține patru substanțe de bază-bilă galbenă,bilă neagră,flegmă și sânge-,pe care le-au numit„umori“. Pentru ca organismul să fie ferit de boală,trebuia menținut echilibrul umorilor. Pornind de la acest principiu,cei care se simțeau rău erau adesea tratați prin venesecție. Pentru a restabili armonia corporală,medicul deschidea o venă și aștepta ca o parte din sânge să se scurgă într-un recipient. În zilele noastre,procedura este utilizată în tratarea pacienților care au prea mult fier în organism ori prea multe celule roșii.

Perforarea craniului,cea mai veche formă de chirurgie

Medicii antici practicau trepanația,perforarea craniului în scop terapeutic. Operația era utilizată în tratarea epilepsiei,durerilor de cap,meningitei. Metoda a fost folosită chiar și în ritualurile tribale,ca practică pentru eliberarea organismului de duhurile rele. În 2015,în urma unor săpături arheologice,experții au descoperit în Peru cranii perforate. Ei au concluzionat că intervenția chirurgicală era utilă în curățarea fragmentelor osoase lăsate în urmă de fracturile craniului. Trepanația era practicată de vechii egipteni,procedura fiind descrisă în amănunt de medicul grec Hipocrate. În zilele noastre,trepanația e folosită pentru extirparea tumorilor și în chirurgia oculară.

Tratamente cu mercur pentru viață veșnică

Mercurul este cunoscut pentru toxicitatea sa,dar pe vremuri nu se știa cât de periculos este,fiind folosit ca elixir al frumuseții. Persanii și grecii îl considerau un lichid util pentru pielea cu probleme,iar alchimiștii chinezi credeau că bând băuturi cu mercur,sulf și arsenic,pacienții lor vor dobândi viață veșnică și capacitatea de a umbla pe apă. Una dintre cele mai cunoscute victime ale tratamentelor cu mercur  a fost împăratul chinez Qin Shi Huang,despre care se crede că a murit după ce a ingerat acest lichid,cu scopul de a deveni nemuritor.

Rănile,vindecate cu unguente din excremente

Medicii egipteni antici foloseau excremente umane și animale ca remediu pentru tot felul de boli și leziuni. Deși aceste tratamente respingătoare provocau uneori tetanos și infecții,oamenii de știință spun că ele nu au fost complet ineficiente. Cercetări recente arată că microflora existentă în unele tipuri de excremente ar avea proprietăți antibacteriene.

Coapsele,unse cu loțiuni urât mirositoare

Medicii greci vechi credeau că uterul unei femei este un organ cu minte proprie. Potrivit scrierilor lui Hipocrate,părintele medicinei,uterul femeilor necăsătorite,descris ca un „animal viu“,putea să se separe de corpul lor,provocând sufocare și crize de isterie. Ca tratament,medicii prescriau băi terapeutice. Unii chiar „afumau“ cu sulf și smoală capul pacientelor,în timp ce le aplicau loțiuni urât mirositoare între coapse-logica fiind că uterul va fugi de mirosurile neplăcute și se va întoarce înapoi în corpul femeilor. Acest diagnostic ciudat a dispărut în vremea romanilor,după ce doctorii au descoperit că uterul este ținut în loc cu ligamente.

Anestezia,un cocteil mortal

În Evul Mediu,anestezia nu semăna deloc cu cea folosită în zilele noastre. Pe vremuri,pacienților li se administra,pe post de sedativ,un lichid obținut prin amestecarea mai multor ierburi cu vin. Dintre plantele folosite făceau parte lăptucile,cucuta și opiul. Consumarea acestui cocteil ducea adeseori la moartea pacientului.

Procedură străveche pentru hemoroizi

Cu sute de ani în urmă,oamenii erau supuși unor proceduri foarte dureroase pentru a scăpa de hemoroizi. Una dintre ele era introducerea în rect a unei roci ascuțite. O altă variantă de tratament era mult mai înfricoșătoare:arderea hemoroizilor cu fier încins. În secolul al XII-lea,medicul evreu Moise Maimonide,născut în Spania și stabilit în Egipt,a scris un tratat despre hemoroizi,în care a prescris o metodă mult mai simplă de tratarea a acestora:băile cu plante.

Știai că...

...există dovezi care arată că urina a fost ocazional utilizată ca antiseptic în epoca medievală? Se pare că însuși regelui Angliei,Henric al VIII-lea,își curăța rănile cu acest lichid.

...în Evul Mediu,operația de cataractă presupunea introducerea în ochi a unui ac gros?

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei