Cu dragoste, de Sfântul Valentin 

Câte nu s-au scris şi se vor mai scrie în numele iubirii? Cunoscută sub numele de Ziua Îndrăgostiților sau Sfântul Valentin, data de 14 februarie are o semnificație aparte pentru cuplurile din întreaga lume.

Gesturi romantice din trecut

Care e originea Zilei Îndrăgostiților? Poate că sărbătoarea face trimitere la faptul că romanii se bucurau, în perioada 13-15 februarie, de Lupercalia, un festival al fertilităţii. Sau poate că își trage rădăcinile dintr-un episod din trecut, când împăratul Claudius al II-lea le interzisese soldaţilor romani să se căsătorească. Episcopul Valentin a încălcat interdicția și a oficiat căsătorii în secret. Întemniţat, prelatul s-ar fi îndrăgostit de fiica unuia dintre paznici şi i-a trimis o scrisoare la finalul căreia s-a semnat „de la Valentinul tău”. Epistola a dat startul mesajelor romantice, din toată lumea.

În numele iubirii

Prima felicitare scrisă pe pergament datează din 1415, când închis în Turnul Londrei, Ducele de Orléans îi scria soţiei sale: Je suis desja d'amour tanné, Ma tres doulce Valentinée. (Sunt obosit de iubire, draga mea Valentina). Această scrisoare este păstrată astăzi în colecţia de manuscrise ale bibliotecii națională a Marii Britanii, British Library. Tot aici se găseşte şi prima scrisoare în limba engleză, trimisă cu ocazia Sfântului Valentin, ce datează din 1477. Aceasta a fost trimisă de o anume Margery Brews logodnicului ei, John Paston. Ani mai târziu, felicitările au început să fie decorate cu inimioare şi simboluri romantice, fiind lăsate destinatarului în cutia poştală sau în faţa casei.

Când păsările își fac cuib

La noi, sărbătoarea tradițională dedicată iubirii se numește, după cum bine știi, Dragobete, și este celebrată pe 24 februarie. Dragobete este un personaj din folclorul românesc, despre care legenda spune că ar fi fost fiul Babei Dochia – un bărbat chipeş şi iubăreţ, care umblă prin pădure şi sărută fiecare fată pe care o întâlneşte în cale. Pe 24 februarie, se spune că păsările care nu migrează se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să îşi construiască cuiburile în care îşi vor creşte puii. Cele care nu s-au împerecheat rămân stinghere până anul următor.

Săruturi pentru noroc

Tradiţiile de Dragobete se mai păstrează și astăzi în unele sate, acolo unde băieţii şi fetele se sărută pentru a avea noroc în dragoste. Pe vremuri, dacă vremea era frumoasă, fetele şi flăcăii se adunau, jucau, schimbau cuvinte dulci şi culegeau primele flori ale primăverii. Din zăpada netopită până la Dragobete, fetele păstrau apa şi îşi curăţau faţa, în speranţa că vor dobândi frumuseţea veşnică.

Știai că...

... în epoca victoriană, felicitările trimise de Ziua Îndrăgostiților nu erau semnate? Se credea că cele cu semnătură poartă ghinion.  
... în lume, de Sf. Valentin, se trimit circa un miliard de felicitări de dragoste? Învățătoarele primesc cele mai multe felicitări, urmate de copii, de mame și de soții.
... circa 220.000 de cereri în căsătorie au loc anual, pe 14 februarie?
... de Ziua Îndrăgostiților, orașul italian Verona primește circa 1.000 de scrisori de dragoste? Epistolele sunt adresate Julietei, personajul shakespearian care și-a dat inima, pentru veșnicie, iubitului ei Romeo.
... chiar și animalele de companie primesc atenții, comestibile sau nu, pe 14 februarie? Circa 9 milioane de americani cumpără cadouri pentru prietenii lor cu 4 lăbuțe.

Calendar religios

9-15 februarie


10 februarie

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie, făcător de minuni şi tămăduitor.
11 februarie
Ortodocşii şi greco-catolicii îl prăznuiesc împreună pe Sfântul Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei.
13 februarie
În această zi sfântă, romano-catolicii îşi amintesc de Sfântul Cuvios Martinian.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "