Învățături budiste pentru o viață mai bună 

Observăm că budismul este mai mult o filosofie, decât o religie. Înainte de orice, budiștii sunt cei care pun un foarte mare preț pe demnitatea și respectul vieții umane. Deoarece de la ei putem învăța foarte multe lucruri care pot fi aplicate în toate domeniile vieții, iată câteva învățături oferite de Buddha.


Ciclul nașterii și al morții, inevitabil

Primul, ciclul nașterii și al morții. Cea mai importantă învățătură a lui Buddha este următoarea: ”Ca oameni, ciclul nașterii, boala, îmbătrânirea și moartea nu pot fi evitate. Cu toții trecem prin aceste faze ale vieții”. Cu toate acestea, dacă vrem să ne eliberăm de cătușele nașterii și ale morții, trebuie să percepem adevărul mistic inerent tuturor ființelor umane.

Desfășurarea materială fără o bază este cauza tuturor suferințelor

Aspirarea necontrolată pentru bunuri materiale este cauza principală a tuturor suferințelor.  Suntem aruncați în iadul suferinței din cauza lipsei de control asupra propriilor dorințe.

Atașamentul duce la întristare, durere

Ca ființe umane, suntem obligați să ne atașăm față de alte ființe umane, sau chiar animale. Însă, atașamentul poate duce la durere - acesta fiind un adevăr neschimbător, pe care toți îl exprimentăm.

Acțiunea bazată pe compasiune va aduce succes

Când nu există compasiune, răul se înalță. Prin luarea de măsuri bazate pe compasiune pentru o altă ființă umană, putem atrage succesul. Aceasta este o învățătură extrem de proeminentă a budismului.

Legea cauzei și a efectului

Aceasta este una dintre cele mai importante învățături ale lui Buddha. Întregul univers este guvernat de "legea cauzei și efectului". Noi o numim KARMA – ce facem noi, care sunt consecințele acțiunilor noastre, ştii despre ce vorbesc.

Oferirea recunoștinţei

Există patru tipuri de recunoștință pe care un om trebuie să le ofere. Acestea au fost în mare parte expuse de un călugăr budist luminat Nichiren Daishonin, pentru că ultimele datorii de recunoștință sunt pentru Buddha. În primul rând, trebuie să oferim recunoștință tuturor ființelor vii, energiei planetei Pământ, vieții pe care ne-o dă. În al doilea rând părinților noștri, în al treilea și al patrulea rând lui Buddha, întemeietorul budismului.

Credit foto: www.boldsky.com


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "