Mănăstirea Cetăţuia, locul unde se întâmplă minuni! Ce se petrece ZILNIC în biserica din mijlocul munţilor 

Un lăcaş sfânt unde, într-adevăr, parcă te simţi mai aproape de Dumnezeu este Mănăstirea Cetăţuia Negru-vodă din judeţul Argeş, situată în comuna Cetăţeni, pe valea Dâmboviţei. Mănăstirea este situată în vârful unei creste stâncoase, la o altitudine de 880 de metri.

Despre Cetăţuia se spune că locul este sfânt. Din altar izvorăşte apa tămăduitoare despre care se spune că a vindecat mulţi oameni. Este singura mănăstire din ţară care are două altare, unul ortodox şi unul catolic, ambele săpate în piatră.

Pe cărarea care duce spre mănăstire sunt amplasate cruci, care semnifică 14 opriri legate de întâmplări trăite de Iisus.

Potrivit tradiției locale, pe culmea abruptă de piatră, care se înalță între râul Dâmbovița și pârâul Cetățuia, a existat o cetate de rezistență zidită pe vremea ocupației romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu și pentru domnitorul Negru Vodă al Țării Românești, care își avea aici și o peșteră de taină numită până astăzi „Peștera lui Negru Vodă”. De la această cetate și-ar fi luat numele atât muntele, cât și satele din apropiere.


În mănăstire se află două biserici: biserica veche, aflată într-o peșteră naturală, și biserica nouă, zidită din lemn, în stil maramureșan. Biserica rupestră este lungă de 12 metri, lată de 4 metri și înaltă de peste 3 metri. Aceasta este împărțită clasic, în Sfânt Altar, naos și pronaos.

La intrarea în peșteră, a fost construit un pridvor, din lemn. In naos se intră printr-o ușă săpată în peretele despărțitor. Naosul este înzestrat cu toate cele necesare serviciului divin, iar clopotnița este din lemn, fiind construită deasupra bisericii din piatră.În biserica din stâncă, de la Izvorul Tamaduirii, pana la Adormirea Maicii Domnului, picură apa din pereţii stâncii. Din bătrâni se ştie că această apă este făcătoare de minuni. Foarte multe femei au rămas însărcinate şi multi oameni s-au vindecat de diferite boli.

Apa tămăduitoare se adună pe pereţii altarului. În timp s-a format un bazin scrijelit în piatră, unde toată apa se adună. Ea e luată de preoţi şi pusă in bidon, ca sa fie luată apoi acasă de credincioşi. În afara celor doua sărbători, în altar nu se mai află pe stanca niciun strop de apă. Piatra este complet uscată.

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "