Omul a fost fascinat de obiectele care îi reflectă propria înfățișare încă de când și-a văzut pentru prima oară chipul în apă. Probabil că aceasta este originea unei mulțimi de superstiții care s-au creat în jurul oglinzilor.

În mitologia grecească,Narcissus,fiul zeului râului Cephisus și a nimfei Liriope,era un tânăr frumos,iubit de multe nimfe,cărora le respingea dragostea. Chinuit de sete,într-o zi Narcis s-a oprit pe malul unui izvor în care și-a văzut reflexia și s-a îndrăgostit de propria lui persoană. El a rămas pe malul apei,privindu-se necontenit,până când a murit. Când nimfele au auzit ce se întâmplase,au venit la izvor,dar nu au găsit trupul lui Narcis,ci o floare care poartă de atunci numele lui.

Unele culturi merg mai departe și spun că oglinzile are trebui acoperite și pe timp de noapte,când oamenii dorm,pentru a fi siguri că sufletul rătăcitor al unui visător nu rămâne prins într-o oglindă. La sârbo-croați,oglinda era îngropată cu cel decedat,pentru a preveni rătăcirea sufletului și împiedicarea oamenilor răi să învie.

În Japonia,Kagami,oglinda reprezintă simbolul purității absolute a sufletului nepătat. La evrei este important să se acopere toate oglinzile în casa unde a decedat un om. Se spune că dacă oglinzile nu sunt acoperite,spiritul celui decedat poate rămâne blocat într-una dintre oglinzi și nu mai poate să treacă în lumea de dincolo.

Credința despre sufletele văzute în oglindă poate explica de ce,în poveștiledespre vampiri,aceștia nu pot fi văzuți într-o oglindă. Dacă vampirul este o ființă deja moartă,el nu are suflet,prin urmare nu se poate reflecta într-o oglindă.

Oglinda aduce ghinion

În credința populară românească,oglinda reflectă adevărul,sinceritatea conștiinței și a inimii. Oglinda intactă poartă semnul armoniei,al uniunii conjugale,spre deosebire de oglinda spartă care înseamnă despărțire.

Toată lumea a auzit,de exemplu,că o oglindă spartă aduce șapte ani de ghinion. Această superstiție datează de la romani,care credeau că viața se reînnoiește la fiecare șapte ani,și că o oglindă spartă ar provoca astfel daune pentru sufletul care a spart-o.

Totuși,chiar și spargerea unei oglinzi nu e un capăt de lume. Una dintre soluții este pisarea cioburilor de oglindă până când acestea se transformă într-un praf fin. O altă soluție o reprezintă îngroparea bucăților sparte de oglindă în pământ,sub coroana unui copac,atunci când e lună plină.

Ghicitul în oglindă

Bloody Mary este o poveste din folclorul american despre o vrăjitoare,cunoscută sub numele de Bloody Mary,care ucidea tinerele fete și le bea sângele pentru a se menține tânără. Capturată și arsă pe rug,vrăjitoarea a aruncat un blestem înainte de a muri,și anume că oricine se va uita într-o oglindă întunecată și-i va rosti numele va muri în chinuri groaznice. Potrivit legendei,din acea zi,oricine rostea numele lui Bloody Mary de trei ori și privea într-o oglindă întunecată atrăgea spiritul răzbunător al vrăjitoarei.

„Oglindă,oglinjoară /Cine-i cea mai frumoasă din țară?“

Ne aducem aminte despre felul în care mama vitregă cea rea din povestea „Albă ca zăpada,de Frații Grim,chema spiritul din oglindă pentru a se asigura asupra frumuseții sale. Definit și ca o metodă de divinație într-un glob de cristal,ghicitul în oglindă e și un ritual devenit tradiție pentru noaptea de Sf. Andrei,în care femeile nemăritate își pot vedea viitorul soț,dacă pun această întrebare la miezul nopții,în timp ce își piaptănă părul în fața unei oglinzi lângă care se află o lumânare aprinsă și un pahar cu apă în care este scufundată o verighetă.

Superstiții pozitive

Nu toate superstițiile legate de oglinzi sunt negative. De exemplu,dacă un bărbat și o femeie își surprind privirea într-o oglindă,vor avea o căsnicie fericită. O altă superstiție spune că dacă te simți tulburată în timp ce ești singură acasă,să te așezi în fața unei oglinzi și să privești în ochii tăi. Starea de neliniște va dispărea.


Citește și:

Cum să schimbi lumea cu un zâmbet

Să păşim în lumea copilăriei


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "