Povestea neștiută a ursitoarelor 

Se spune că nu ne croim singuri drumul prin lumea asta, ci că el ne este trasat încă de la naștere, de către ursitoare. Ele ne decid soarta și stabilesc și lungimea firului vieții.

Termenul ursitoare vine din latinescul „ordior“ și înseamnă a predetermina, a ursi. În mitologia populară românească, ursitoarele, trei la număr,sunt zâne ale destinului care hărăzesc pruncilor soarta viitoare, bună sau rea, fericită sau nefericită. Sunt văzute ca niște fecioare bătrâne, ursuze, dar oneste. Nu au nume individuale precise, ca la greci sau ca la romani. În Grecia Antică, moirele se numeau Clotho, Lachesis, Atropos, iar la romani ele erau denumite Nona, Decuma și Morta. În schimb, cele trei care trasează soarta pruncilor au atribute precise: una toarce, alta deapănă și a treia taie firul vieții.

Așteptate cu bucate alese

Se crede că ele vin pe hornul casei. Părinții sau moașa lasă pe masa din camera copilului mâncăruri alese și băutură. În felul acesta, speră să le îmbuneze, pentru ca ele să fie îndurătoare cu soarta nou-născutului. Se spune că,în trecutul îndepărtat, părinții copilului puteau vedea cum ursitoarele menesc soarta pruncului lor. Din cauza indiscrețiilor, bătrânele fecioare au preferat însă să se facă nevăzute. Rolul părinților a fost preluat de moașă,singura care poate să audă spusele celor trei. Ea rostește în gând:„Urselor,/ zânelor,/ frumoaselor,/ fecioarelor,/ cu bine veniți,/ bine ne găsiți./ Cum vă primim,/ cu masă pusă,/  bucate direse,/ vinațuri alese,/ așa vă ospătați/ pân’ vă dumiriți/ noroc să meniți/ fătului nost’…“ Moașa nu trebuie să spună cuiva vorbele rostite de cele trei ursitoare. Dacă încalcă această regulă, este sortită unei morți năpraznice.

Torcătoarea, depănătoarea, curmătoarea

Se zice că prezența ursitoarelor este dată în vileag de un vânt călduț și prin dispariția sau împuținarea unor bucate și băuturi de pe masă. După ce se ospătează, ele încep să menească soarta celui mic. Cele trei zâne se așază în cerc în jurul pruncului, după care se sfătuiesc și rotesc destinul lui. Prima dintre ele, torcătoarea, poartă mereu un fus și o furcă, pe care toarce caierul vieții nou-născutului. Cea de-a doua, numită și depănătoarea, înfășoară firul tors pe ghemul vieții și rostește pățaniile nou-născutului, iar cea de-a treia, curmătoarea, taie cu o seceră firul. Aceasta din urmă doar fixează limita vieții, moartea fiind cea care apare la momentul potrivit și curmă viața. Curmătoarea ia ghemul vieții și-l ascunde într-o peșteră,în munți, la care are acces numai Soarta. Decizia ursitoarelor e socotită definitivă și nimeni nu o poate schimba. Împotriva ei se poate interveni, doar parțial, prin vrăji, descântece, rugăciuni. 

Nașele-zâne din basme

În basmele europene, ursitoarele sunt nașele-zâne. Ele își folosesc puterile supranaturale în beneficiul exclusiv al nou-născutului, jucând rolul de protector sau de mentor. Au o baghetă magică, cu care îl înzestrează pe erou sau pe eroină cu mici daruri: o minte ascuțită („Riquet cel moţat“), grație și frumusețe („Frumoasa din pădurea adormită“) sau desfac o vrajă rostită de o zână rea. Spre deosebire de ursitoarele din mitologia populară românească,nașele-zâne au puterea de a influența în bine destinul nou-născutului. Rolul lor nu se oprește aici: ele stau retrase în locuri necunoscute,dar reapar întotdeauna la nevoie, atunci când eroul sau eroina se află la ananghie. Mai mult, pot transforma moartea într-un somn de o sută de ani.

Știai că…

…în Transilvania, ursitoarele sunt așteptate cu sare,pâine și un caier cu lână? În Bucovina,moașa pune doar o candelă în camera unde se află copilul, pentru ca zânele să-l găsească mai ușor.

... există două variante ale ritualului ursirii? Unii cred că activitatea ursitoarelor se desfășoară la căpătâiul pruncului,în primele trei nopți de la nașterea sa, pe când alții spun că acestea hotărăsc soarta bebelușului la trei zile după ce vine pe lume.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

De ce e bine să folosești balsam de buze-nr.16(494)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei         

12 luni - 91 lei

" "