Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii: ce nu ai voie faci azi 

Izvorul Tămăduirii este sărbătorit în fiecare an de ortodocși, în prima vineri de după Paște. Sărbătoarea reprezintă un praznic închinat Maicii Domnului și are rolul de a arăta importanța acestuia în ceea ce biserica numește „lucrarea mântuirii neamului”.

Sărbătoarea ne amintește de minunile care au fost săvârșite la un izvor care se afla în preajma Constantinopolului. Una dintre ele este despre orbul care și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apa izvorului. Totodată,scrierile sfinților părinți amintesc că de-a lungul anilor apa din izvor a vindecat mai multe răni și suferințe.

În Istanbul,există și astăzi o biserică în care se presupune că există izvorul cu apa tămăduitoare. Biserica Izvorul Tămăduirii a fost construită în secolul al XIX –lea,iar în subsolul acesteia există un paraclis care datează din secolul al V –lea,unde izvorul curge și în prezent.

Alături de Mântuitor,care se arată în această săptămână ca izvor al vieţii şi învierii,Maica Domnului apare ca ocrotitoare a vieţii şi "Izvor al tămăduirilor". Cu ocazia acestei sărbători,se sfinţesc apele,iar creştinii ortodocşi vin la biserică pentru a lua Agheasma Mică,care este pregătită de preoţi la toate bisericile şi mănăstirile din țară. Agheasma Mică poate fi băută pe tot parcursul anului.

Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

-În tradiţia populară,se crede că bolnavii beau apă sfinţită din dimineața în care se sărbătorește ziua praznicului și care respectă ritualul,se însănătoșesc.

-Casele credincioşilor sunt stropite de preoţi cu apă sfinţită,de Izvorul Tămăduiri

-Se stropesc cu Agheasma Mică toate camerele din casă.

-În popor se spune că cei care asistă la slujba specială făcută la biserică în această zi,dar şi cei care citesc acatistul Izvorului Tămăduirii pot scăpa de patima alcoolului.

-Se mai spune în popor că,în această zi,apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate. De aceea,zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă.

-Femeile nu trebuie să spele,să calce sau să croiască îmbrăcăminte,pentru că se spune că lucrul făcut în ziua sfântă  nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

-Tot în această zi,gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară,pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la muncile agricole.

-De asemenea,se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului şi grădinile şi livezile,pentru a fi un an rodnic. Totodată,oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.

-O altă practică străveche care este complet interzisă în această zi este vrăjitoria. Se spune înainte femeile umblau cu tot felul de vrăji în ziua de Izvorul Tămăduirii,tocmai pentru că apele avea puteri miraculoase și le ajutau pe acestea să își împlinească dorințele. Cine lasă un vas cu apă în biserică de joi până vineri și apoi se spăla cu ea scăpa de ghinioane și necazuri. Totuși,acest obicei este considerat un mare păcat,iar în majoritatea zonelor țării el a fost dat de mult uitării.

-În ziua de Izvorul Tămăduirii,tinerii adolescenţi din anumite zone ale ţării obişnuiau să facă legământul juvenil-în casă,în grădini sau în jurul unui copac înflorit.

-Persoanele ”legate”,verii,surorile,fraţii,fraţii de cruce se întâlneau anual sau după căsătorie,la Rusalii. După încheierea legământului,ei se comportau unii faţă de ceilalţi ca adevăraţi fraţi şi surori.

Credit foto:www.huff.ro

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei