Semnificația postului negru 

Părinții îmi spuneau mereu că a ține post negru înseamnă a avea grijă de suflet. Este o zi de căință în care renunți la mâncare și apă, adică la hrana lumească, și te saturi doar cu hrană spirituală. Nu te lași atinsă de supărări, invidie și lăcomie.

Ca luptă duhovnicească, postul este legat de rugăciune neîncetată şi de pocăinţă sinceră. Credincioșii postesc în funcție de starea lor spirituală și trupească. Astfel, pot alege să țină un post obișnuit sau unul aspru. Ajunarea, numită în popor și „postul negru“, este postirea aspră pe durata unei singure zile, ori cel puțin a unei jumătăți de zi (nu se consumă absolut nimic - nici măcar apă). Acest tip de post complet este prevăzut în calendarele religioase de puţine ori pe an. Cele mai cunoscute zile de ajunare sunt cele care întâmpină Nașterea Domnului, Botezul și Învierea Domnului.

Spovedania, obligatorie

În afară de posturi rânduite de Biserică, credincioşii pot obţine ajutor divin şi reuşite în tot ceea ce fac dacă ajunează şi lunea. Postul negru ținut luni facilitează reușita la examene, găsirea unui loc de muncă, obținerea de bunuri materiale meritate, precum și ajutor în vederea căsătoriei. Se spune că, înainte de a posti, credincioșii trebuie să se spovedească, pentru ca rugăciunile să le fie ascultate.  

Ajunarea de miercuri

Postul ținut în ziua de miercuri reprezintă renunțarea la hrană și apă pentru că în ziua aceasta a fost trădat Iisus Hristos de către Apostolul Iuda, pentru doisprezece arginţi. Renunțând la mâncare în această zi, Îi arătăm Preabunului nostru Mântuitor că iubim mai mult hrana duhovnicească decât bunurile lumești trecătoare. De asemenea, se spune că postim în zilele de miercuri și pentru pentru a scăpa de persecuții și de învinuirile celor ce ne acuză pe nedrept.

Pentru izbăvire de vrăjmași

Posturile complete ținute vineri sunt pentru izbăvirea de vrăjmaşii ştiuţi şi neştiuţi, pentru alungarea duhurilor necurate şi dezlegarea vrăjilor şi a blestemelor. Astfel, pe lângă abținerea de la mâncare, credincioșii trebuie să știe și ce rugăciuni să citească în această zi: „Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos“, „Acatistul Sfântului Ciprian şi Iustina“, „Acatistul Sfintei Cruci“, „Paraclisul Maicii Domnului“. De asemenea, mătăniile sunt importante în ritualurile de rugăciune. La fiecare mătanie poți spune următoarea rugăciune: „Doamne, iartă-mi păcatele mele şi ale tuturor celor din casa mea, primeşte nevrednica mea rugăciune şi nevrednicul meu post şi izbăveşte-mă de vrăjmaşi, de blesteme, de farmece şi descântece şi de tot lucrul cel necurat de la casa mea, de la cei din casă şi de la mine. Toată răutatea să se ducă în pustie, unde om nu locuieşte“. Apoi, îți spui în gând dorința pentru care ții postul.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "