Sfântul Nicolae, ocrotitor al copiilor și săracilor 

 Așteptat de copii cu nerăbdare, Moș Nicolae, cum mai este numit Sfântul Ierarh Nicolae, este prăznuit pe 6 decembrie, de toată suflarea creștină. În biserica ortodoxă, este unul dintre cei mai populari  și mai iubiți sfinți, pentru că îi protejează pe copii. 

Și-a dedicat întreaga viață ocrotirii copiilor săraci și a devenit un simbol al dărniciei Domnului. Sfântul Nicolae stă de fapt la originea lui Moș Crăciun. Chiar și numele în limba engleză al acestuia din urmă, Santa Claus, s-a format de la Sinterklaas, termenul olandez folosit pentru numele Sfântului Nicolae.

Un bătrân pe cal alb

Întruchipat în tradiția populară ca un om bătrân cu barbă albă, care călătorește pe un cal alb, Sfântul Nicolae sau Sân’ Nicoară vestește finalul de an și venirea iernii. Departe de a fi un personaj de legendă, sfântul a fost arhiepiscop în cetatea Mira din regiunea Lichia, Asia Mică. Încă din timpul vieţii, a primit de la Dumnezeu harul de a săvârşi minuni. Cum unele dintre acestea s-au petrecut pe mare, Sfântul Nicolae este considerat şi ocrotitorul marinarilor și al celor care călătoresc pe ape. De pildă, fiind odată în drum spre Locurile Sfinte din Palestina, a oprit o furtună dezlănțuită pe mare prin rugăciune şi post şi a salvat de la înec un corăbier.

I-a înfruntat pe necredincioși

Obiceiul de a-i dojeni pe copiii care n-au fost cuminți cu o nuielușă amintește de faptul că, în timpul vieții sale, sfântul n-a acceptat neascultarea față de Domnul și lipsa credință. În anul 303, s-a opus împăratului roman Diocleţian, care pretinsese să fie venerat ca un zeu. Timp de zece ani, sfântul a suferit în închisoare, fiind eliberat de Împăratul Constantin cel Mare. De asemenea, pe când era episcop, a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea și l-a combătut fără teamă pe ereticul Arie. Acesta susţinea că Iisus este doar un om cu puteri supranaturale, nu Fiul lui Dumnezeu. Îngrozit la gândul că erezia ar putea fi luată în serios, i-a surprins pe toți cei prezenți când l-a pălmuit pe Arie. În urma acestui episod din viața sa, Sfântul Nicolae a rămas cunoscut pentru severitate. Drept dovadă, crenguța de măr primită de copii pe 6 decembrie îi atenționează că n-au dat ascultare părinților. Este pusă în apă și, dacă înflorește până la Crăciun, este semn că sfântul s-a rugat pentru ca ei să fie iertați.

A dat săracilor tot ce avea

E adevărat că a judecat fără indulgență pe necredincioși, dar față de copii, de cei sărmani și nedreptățiți s-a arătat milostiv. Încă din tinerețe a renunțat la averea sa. A împărţit-o săracilor și și-a dedicat viața lui Hristos. Când a auzit că un tată din cetate era gata să-şi pună capăt zilelor din cauză că era prea sărac să-și poată mărita cele trei fete, a oferit fiecăreia o mică zestre: câte o punguţă cu galbeni. Le-a lăsat să cadă în casa lor prin fereastra deschisă, iar monedele s-au împrăştiat în încălţămintea şi în şosetele fetelor. De aceea, se păstrează și azi obiceiul de a lăsa darurile pentru copii în ghetuțele lor.

Știai că...
... iarna va fi scurtă dacă ninge de Sfântul Nicolae? Invers, dacă nu ninge, iarna va fi lungă. .
… începând din anul 1087, moaștele sfântului au fost mutate din cetatea Mira, invadată de necredincioși, în Biserica San Nicola din Bari, Italia? Un preot din Bari a spus că Sfântul Nicolae i s-a arătat în vis şi i-a cerut să-i fie mutate rămășițele lumești.
…aproximativ 800.000 de români își sărbăresc onomastica pe 6 decembrie?

Sursă foto: Crestinortodox.ro

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "