Sfaturi de la un maestru budist pentru o viață mai bună 

Primul budist care a călătorit în Statele Unite ale Americii a fost Soyen Shaku, un maestru al școlii budiste (Zen) Rinzai din Japonia. În momentul sosirii sale în America, călugării din școală credeau că este de datoria lor să răspândească învățăturile lor într-o țară precum Statele Unite, Japonia văzând lumea occidentală în cea mai mare parte barbară.

Soyen Shaku a luat parte în America la prima întâlnire oficială a religiilor din întreaga lume. Întrunirea a avut loc în Chicago, 1893, el reprezentându-i pe preoții Zen. La acea întâlnire și în viața sa, maestrul Zen Shaku a împărtășit câteva sfaturi pe care le-a urmat până la moartea sa, și anume:

Acționează fără teamă, ca un erou care iubește totul ca un copil

Maestrul Zen Shaku și, implicit, budiștii cred în importanța existenței în acest moment, cred în sinele prezent. Trebuie să facem mai mult bine de acum, inclusiv modul în care interacționăm cu alții și modul în care tratăm lumea în general. Ar trebui să fim conștienți de importanța interacțiunilor noastre, fie că aceasta înseamnă a interveni într-o problemă, fie de a-i ajuta pe alții cu bunătatea noastră. Trebuie să fim neînfricați ca un erou și iubitori ca un copil, înțelegând atât curajul, cât și compasiunea și atunci când avem nevoie unul de cealalt.

Nu spune NU oportunităților, dar gândește-te întotdeauna de două ori

Soyen Shaku a crezut în importanța de a nu lăsa viața să treacă. Niciodată nu știi dacă o oportunitate va mai apărea, așa că, atunci când apare, ar trebui să te gândești la ea și să o analizezi din toate punctele de vedere.

Bucură-te de oaspeți la fel cum o faci când ești singură

De multe ori, ne schimbăm atitudinea când există alte persoane în casa și jurul nostru, în comparație cu momentele în care suntem singuri. Maestru Soyen Shaku a crezut întotdeauna că trebuie găsit un echilibru în care oferim oaspeților prezența deplină pe care o avem atunci când suntem singuri.

Încearcă să adormi la o oră regulată

Deși poate părea o vorbă simplă, maestru Zen Shaku a apreciat foarte mult valoarea unor ore de dormit regulate și responsabile. Noi suntem oameni, dar încă suntem conduși de organismele noastre fiziologice și trebuie să respectăm limitele corpului nostru. Odihna este un factor-cheie în cât de multă energie putem sau nu putem să avem, atât mental cât și fizic. Prin a adormi la o oră regulată în fiecare seară, dai naștere unui sentiment internalizat de disciplină în tine, oferindu-i minții și corpului odihna de care are nevoie după o zi lungă.

În fiecare dimineață, înainte de orice altceva, meditează și tămâiază

Meditația ar trebui să fie primul lucru pe care-l faci dimineața, potrivit lui Shaku. Nu numai meditația, ci și aprinderea tămâii. A fost dovedit științific că mirosul de tămâie reduce stresul și induce relaxarea, calmul. Crearea acestui ritual de calm și liniște în fiecare dimineață conferă minții și corpului tău relaxare, o nouă direcție pentru ziua care urmează.

Nu regreta trecutul. Lucrează doar pentru viitor

În timp ce un călugăr Zen poate să precizeze importanța prezentului mai mult decât orice altceva, viitorul este la fel de important. Și Maestrul Soyen Shaku credea că ținând seama de trecut nu ar aduce nimic altceva decât toxicitate în viața ta; în schimb, trebuie să aștepți cu nerăbdare viitorul și să lucrezi pentru progresul dorit.

Respectă întotdeauna cuvântul dat

Cuvintele au început războaie, au zdrobit inimi și au distrus vieți; și când multe dintre cuvintele noastre sunt rostite, nu vedem greutatea lor decât după mult timp. Dar când spui ceva, trebuie să rămâi autentic. Respectă cuvintele tale și cântărește-ți demnitatea făcând ceea ce spui. Dacă te poți simți confortabil, vei găsi pace în tine.

Mănânci ca să trăiești, nu trăiești ca să mănânci

Shaku credea în importanța consumului moderat. Ar trebui să mâncăm numai atunci când simțim că ne este foame și atât cât este nevoie. Din nefericire, mulți dintre noi am fost învățați să mâncăm cât de mult putem. Dar mâncarea pentru satisfacție nu va duce decât la stres, iar Shaku spunea că dacă moderăm ceea ce mâncăm, vom fi sănătoși din punct de vedere mental și fizic.

Credit foto: www.hackspirit.comS-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "