Viața Sfântului Ioan Botezătorul, exemplu de smerenie 

La o zi distanță de o mare sărbătoare, Boboteaza, creștinii ortodocși și greco-catolici se adună în toate bisericile pentru a-l păznui cum se cuvine pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, un model de de înfrânare, simbol al martirilor și al misionarilor creștini.

Soborul Sfântului Ioan Botezătorului are loc în ziua de 7 ianuarie,prin sobor înțelegându-se strângerea laolaltă în biserici a tuturor creștinilor pentru a-l slăvi pe Înaintemergătorul și Botezătorul Mântuitorului. Este praznic mare mai ales în bisericile care și-au închinat hramul Sfântului Proroc Ioan,cum sunt Biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Ein Karem,Israel,sau Mănăstirea rusească Sfântul Ioan Botezătorul,construită pe locul în care au fost găsite moaștele sale.

Tot la această dată este prăznuită și aducerea preacinstitei sale mâini la Constatinopol. Sfântul Evanghelist Luca a descoperit-o în Cetatea Sevastie,în locul unde se afla îngropat trupul prorocului. Această parte din moaștele Sfântului Ioan a dus la săvârșirea multe minuni. La sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci,racla în care era păstrată mâna sfântului era ridicată de arhiereu,iar dacă degetele se desfăceau era semn că va urma un an cu roade bogate.

Minunea nașterii sale

Văr după trup al Mântuitorului,căci mama sa era rudă cu părinții Fecioarei Maria,Sfântul Ioan Botezătorul a fost numit de Hristos Însuși „cel mai mare om născut din femeie“. Zămislirea sa a fost săvârșită printr-o minune,după cum a mărturisit Sfântul Evanghelist Luca. Părinții săi,preotul Zaharia și soția lui,Elisaveta,se rugau de ani mulți să fie binecuvântați de Domnul cu un copil când au primit vestea cea bună.

Pe când slujea la Templu,lui Zaharia i s-a arătat un înger care i-a spus că rugăciunile i-au fost ascultate și că va avea un fiu,pe nume Ioan,care îi va aduce pe mulți la dreapta credință. Nevrând să creadă acestea,a fost pedepsit să rămână mut până când i se va da nume copilului său. La 8 zile de la nașterea pruncului,după ce a fost numit Ioan,preotul Zaharia a putut vorbi și a binecuvântat pe Dumnezeu pentru minunea Sa.

A preferat retragerea în pustiu

Sfântul Ioan a tresărit în prezența Mântuitorului,în clipa întâlnirii Fecioarei Maria ce-L purta în pântece pe Iisus. La maturitate,a preferat să înfrunte asprimea traiului în pustiul Iudeii,pentru a se primeni sufletește. Este primul exemplu de viață în sihăstrie și cel dintâi misionar creștin. Se acoperea cu haine aspre din păr de cămilă și se hrănea cu miere sălbatică și lăcuste. Din singurătatea sa ieșea doar pentru a predica și a îndruma pe toți să dea din ceea ce au săracilor,să renunțe la idoli,la averi,la plăceri și să se boteze în credința în Dumnezeu.

A vorbit mulțimilor despre venirea Mântuitorului

N-a trecut mult până când mulțimile au început să-l urmeze,să-l asculte și să-și dorească botezarea în credința creștină. El le-a vorbit tuturor pentru prima dată despre venirea lui Hristos. Mai târziu,în timpul botezului Mântuitorului,a arătat pe Dumnezeu cel Întreit:Tatăl,Care a rostit:„Acesta este Fiul Meu cel iubit,întru Care am binevoit“,Fiul,prin prezența sa trupească,și Sfântul Duh,pogorât în chip de porumbel.

A mustrat păcatele,fără teama martiriului

Nefiind indulgent cu cei care păcătuiau,Sfântul Ioan a atras mânia lui Irod,după ce l-a mustrat pe rege că trăia în păcat cu Irodiada,soția fratelui său. La ordinul lui,a fost întemnițat. Din dorința de a-l pedepsi pentru îndrăzneală,Irodiada și-a îndemnat fiica,pe Salomeea,să-i promită lui Irod că va dansa la ospățul dat în cinstea zilei lui de naștere dacă-i va fi adus capul Prorocului Ioan Botezătorul. În aceeași zi,Irod a poruncit ca sfântul să fie ucis și i-a oferit Salomeei capul acestuia. Trupul său a fost îngropat în curtea palatului regelui. În anul 453,moaștele au fost așezate în biserica cetății Emesa din Siria.

Știai că…

… datina creştină spune că femeile nu trebuie spele rufe,în următoarele şapte zile după Bobotează,pentru că atrag necazurile asupra familei?

Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul

„Prorocule sfinte Botezătorule,pentru mulțimea minunilor tale celor vrednice de laudă,de ți-am aduce cântări și glasuri care să minuneze tot neamul omenesc,nimic nu săvârșim cu vrednicie,față de darurile tale,pe care le dăruiești nouă celor ce cântăm lui Dumnezeu:Aliluia!“ (fragment din „Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul“)

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei