Efectele muzicii asupra creierului la sportivi 

Mulți dintre pasionații de sport apelează la muzică atunci când au de făcut maratoane întregi pe bandă rulantă sau seturi nesfârșite de abdomene. Sau altele. Unii își pun filme iar alții se uită la televizor.

Cei mai mulți, însă, își bagă muzică-n urechi. Dintr-aia care întreține avântul, nu de oricare!
Un studiu făcut în 2012 a arătat că muzica are efectul unui narcotic; scapă de oboseală și declanșează în creier anumite mecanisme care să susțină activitatea fizică. În 2018, cercetătorii au făcut un alt studiu în care au atașat o encefalogramă portabilă pe capul mai multor sportivi, astfel că neurocercetătorii și-au putut da seama ce se-ntâmplă în creierul celor care au activități fizice solicitante (fac sport sau muncesc în aer liber) atunci când ascultă muzică.

Cum umblă muzica la undele beta

Participanții la studiu au ascultat „Happy“ al lui Pharell Williams, Ted Talk iar alții nimic. Au descoperit că, în timpul muzicii și activității fizice duse concomitent, muzica a rearanjat frecvențele electrice, ceea ce a scăzut capacitatea de concentrare, dar a crescut sentimentul de fericire și starea generală de bine.

Potrivit studiului, cei care ascultau muzică în timp ce făceau sport s-au bucurat de antrenamentele lor cu 28% mai mult decât cei care nu au ascultat muzică.

„Muzica a crescut valoarea undelor beta și a indus o stare emoțională mai bună“, a explicat unul dintre cercetători, adăugând că cei care fac sport cu muzică pot să-și capitalizeze mai bine energia fizică și să-și facă antrenamentul mult mai plăcut“.

Așa că data viitoare când te mai duci la sală, dă muzica mai tare și las-o-ncolo de televiziune, că ai timp! Bagă!


Sursă foto: www.medicalnewstoday.comS-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "