Cum scapi de infecțiile vaginale 

De tipul micozelor sau candidozelor, acestea sunt extrem de frecvente la femei, făcând „obiectul“ a 20% din analizele de laborator. Micozele provoacă disconfort, sunt însoţite de durere şi pot să recidiveze. Află cum le poţi trata!

Candida – ciuperca „vinovată“

La originea micozelor vaginale stă ciuperca numită Candida albicans. Este capabilă să infecteze orice parte a organismului –  gura,faringele,esofagul,pielea,intestinul –,dar cel mai adesea vaginul.

În majoritatea timpului,ciuperca nu provoacă neplăceri. Totuși,din cele 25% de femei purtătoare ale Candida,trei sferturi fac cel puțin un episod de micoză vaginală pe parcursul vieții.  

În cazul unei treimi dintre femei,contaminarea este externă,prin contact sexual sau cu un obiect infectat. Dar,pentru celelalte două treimi,contaminarea e spontană,fiind rezultatul modificării unui echilibru natural. Compoziția microbiană a mediului vaginal este rezultatul unei interacțiuni complexe între bacterii,ciuperci și alte organisme în mod normal inofensive. Când echilibrul se strică,una din componentele enumerate mai sus se multiplică în mod necontrolat,dând naștere unei infecții.

Simptome neplăcute și factori agravanți

O serie de factori cresc riscul apariției micozelor:sarcina,obezitatea,diabetul,bolile endocrine,aciditatea vaginală,tratamentul cu antibiotice,afecțiuni ale intestinului,sistem imunitar slăbit,dar și folosirea săpunurilor acide pentru igiena intimă,transpirația pe perioade îndelungate șamd.

Simptomele – care apar,de obicei,în săptămâna premergătoare menstrei – nu lasă loc de dubiu:mâncărimi vaginale intense,leucoree (scurgeri albe,brânzoase),roșeață și umflături în zona vulvară,dureri la urinare sau la contactul sexual.

Uneori,infecțiile ocazionale dispar singure,fără tratament,la începerea menstruației,când pH-ul vaginal crește,creându-se un mediu defavorabil dezvoltării ciupercilor. Problema o constituie infecțiile recurente – cele care se repetă periodic –,care sunt mai greu de tratat,putând fi asociate cu alte afecțiuni ascunse.

Tratamente și recidive

Micozele se pot trata în două moduri:

1 Tratamentul sistemic presupune administrarea,pe cale orală,a unor medicamente antifungice care,trecând în fluxul sangvin,ajung la mucoasele infectate și distrug ciupercile.
2 Tratamentul local constă în ovule ce trebuie introduse în vagin. Tot doctorul va prescrie un unguent de aplicat extern. Din nefericire,în cazul infecțiilor recurente,tratamentele rezolvă problema punctual,fără să poată preveni recidiva.

Atenție! Trebuie să te programezi de urgență la medic dacă ai dureri în partea inferioară a abdomenului și febră de peste 38,5º C,asociate cu leucoree,sau dacă prezinți simptomele specifice infecției și ești însărcinată.

După tratament...

• Folosește lenjerie intimă din bumbac,care se poate spăla la 60º C;
• Renunță la spălături vaginale,băi dezinfectante,dușuri vaginale,săpunuri parfumate,spray-uri intime;
• După o baie în piscină,fă imediat duș și schimbă-ți costumul de baie umed cu unul uscat;
• Folosește creme lubrifiante pentru a preveni leziunile mecanice din timpul raporturilor sexuale;
• Evită excesul de dulciuri,care „hrănesc” ciupercile dăunătoare.

Pentru a evita recidivele,partenerul tău trebuie să urmeze şi el un tratament specific,mai ales dacă prezintă simptome de micoză în zona genitală.

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "