Progesteronul, estrogenul și testosteronul, trei hormoni cu personalitate 

Hormonii joacă un rol important în buna funcționare organismului, indiferent de sex. Dar atunci când vorbim despre sănătatea aparatului reproducător și, mai ales de obținerea sarcinii, rolul acestor hormoni devine și mai important.

La femei, principalii hormoni sunt progesteronul și estrogenul, pe când la bărbați vorbim despre un rol important al testosteronului. Despre rolul lor, dar și despre necazurile pe care le pot genera dereglările acestor trei hormoni am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Progesteronul este produs de ovare, de corpul galben sau luteus (în faza luteală a ciclului menstrual) și, în cazul unei sarcini, de placentă și glandele suprarenale. Are un rol important în stimularea metabolismului și reglarea activității hormonale, dar cu adevărat important este în menținerea sarcinii, ne-a spus dr. Vythoulkas, când pregătește mucoasa uterului pentru implantarea ovulului fecundat și, din momentul confirmării acesteia, are rol esențial în menținerea ei - reglează contracțiile și permite fătului să se dezvolte, pregătește sânii pentru producerea laptelui. Dacă ovulul nu a fost fertilizat, ovarele secretă progesteron până cu câteva zile înainte de începerea menstruației, iar apoi valorile hormonului scad.

Deficitul de progesteron poate duce la ciclu menstrual neregulat, apariția chisturilor ovariene, menstruație abundentă și cu cheaguri, sindrom premenstrual accentuat, stări de oboseală prelungită, libido scăzut, bufeuri, retenție de apă și, nu în cele din urmă, lipsa apariției unei sarcini și, în cazul confirmării acesteia, deficitul de progesteron este asociat cu pierderea acesteia sau cu naștere prematură. Se recoltează în ziua a 21-a a ciclului menstrual, dimineața, pe nemâncate.

Estrogenii sunt hormoni ce contribuie la creșterea și dezvoltarea organelor sexuale sex feminin - uter, trompe uterine, vagin, sâni -, precum și în apariția ciclului menstrual. La femei este produs de ovare, glandele suprarenale și placentă, iar la bărbați de testicule și glandele suprarenale. Cei mai importanți estrogeni sunt estradiolul, estriolul și estrona și pot fi măsurați atât dintr-un test de sânge, cât și dintr-unul de urină. Estradioul este măsurat adesea în cazul femeilor neînsărcinate, iar valoarea acestuia variază de-a lungul unui ciclu menstrual, dar scade după instalarea menopauzei. În sarcină, estriolul este hormonul sintetizat de placentă, iar concentrația acestuia crește pe măsură ce sarcina avansează. Estrona este hormonul caracteristic femeilor ce au intrat la menopauză.

Testele ce pun în evidență valorile estrogenilor se fac și atunci când este verificată starea de sănătate a ovarelor, glandelor suprarenale și placentei, când vorbim de pubertate precoce sau întârziată la fete sau când există suspiciuni legate de o tumoră ovariană, pentru a detecta anumite boli congenitale în sarcină (în special sindrom Down), a mai adăugat dr. Vythoulkas. Recoltarea se face în funcție de data ultimei menstruații, dimineața.

Testosteronul este secretat la nivelul testiculelor și la cel al ovarelor și în cantități mici, atât în cazul femeilor, cât și în al bărbaților, de glanda suprarenală. La bărbați, concentrația testosteronului din organism crește odată cu pubertatea și determină câteva aspecte importante: creșterea masei musculare, apariția pilozității, îngroșarea vocii, producerea materialului seminal etc.

Testul pentru aflarea valorii acestui hormon este necesară pentru a afla cauzele disfuncțiilor erectile și a infertilității în cazul bărbaților. Iar în cazul femeilor este necesar atunci când se constată scăderea apetitului sexual și a libidoului, dar și când se constată dezvoltarea în exces a pilozității sau îngroșarea vocii, ne-a mai spus dr. Vythoulkas. Excesul acestui hormon în organism determină rezistența la insulină și apariția diabetului zaharat, hipercolesterolemie, hipertensiune și boli cardiovasculare.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "