Nici măcar împătimiții călătoriilor nu pot spune că au văzut totul. Pământul ne surprinde cu fenomene naturale și cu formațiuni unice, care mai de care mai interesante. 

Bazinele sărate din Cuzco, Peru – mai precis, din localitatea Maras - oferă un peisaj incredibil: sute de ochiuri albicioase de apă suspendate în terase, pe coasta abruptă a muntelui. Bazinele datează din epoca preincașă și sunt exploatate și astăzi. Apa sărată, dintr-un izvor subteran, este lăsată să se evapore la soare, iar cristatele de sare obținute sunt, se spune, cele mai valoroase din lume.

Ochiul albastru al Saharei, din Mauritania, cunoscut și sub numele de Structura Richat, este o structură geologică unică. Are un diametru de 50 km, dar forma sa este ceea ce îl face special. Din aer, arată ca un iris imens, albastru, de aici și denumirea sa. Inițial s-a crezut că este un crater de meteorit, dar acum se știe că formațiunea este rezultatul unui fenomen vulcanic.

Erta Ale din Etiopia este un vulcan activ care găzduiește două cratere cu pereți verticali, din care iese mereu fum – de aici și numele dat de localnici (Erta Ale înseamnă „muntele fumegând“). În funcție de activitatea vulcanului, lacurile de lavă dispar sau repar în cratere. Localnicii nu se apropie de Erta Ale, considerând că e locul unde trăiesc spiritele rele.

Uluru au Ayers Rock din Australia este un masiv stâncos vechi de peste 600 de milioane de ani și înalt de 350 m. Populația aborigenă locală îl consideră un munte sacru, iar frumusețea lui și abundența de izvoare și de peșteri cu picturi rupestre l-au făcut să fie inclus în patrimoniul UNESCO.


Râul Tinto din Spania este cu totul deosebit. Apa acestuia are o nuanță roșiatică, din cauza fierului ce s-a dizolvat pe parcursul a milioane de ani, dar și din cauza activității miniere din zonă. Unda râului este, de asemenea, foarte acidă, fapt care a dus la probleme de mediu. Cu toate acestea, rămâne un punct de atracție pentru turiști.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "