Berlin, orașul din inima Europei 

Berlin este cel mai trepidant oraș al Germaniei. Spre deosebire de alte localități din această țară, aici străzile nu sunt niciodată pustii, ci clocotesc de viață. Berlin este ținta ideală pentru cei  iubitori de artă, pasionați de istorie, amatori de cafenele sau interesați de shopping.

Muzeele cu comori fabuloase, majoritatea grupate în Museumsinsel, magazinele de lux de pe Ku’Damm – așa cum mai e numit bulevardul șic Kurfürstendamm –, cafenelele deschise din zori  și  până-n noapte... Mereu ai ceva de văzut sau de făcut la Berlin. Iar șuvoaiele de oameni nu sunt stresante ca la noi, fiindcă aici se respectă regulile de circulație – și regulile de politețe.În ritm alert

Alte orașe germane sunt extrem de tihnite. Fie că sunt elegante ca Bonn, Düsseldorf sau Hamburg, fie că par alcătuite din piese de lego, la dimensiune mare. Multe localități au fost bombardate temeinic  în timpul Celui De-al Doilea Război și reconstruite în grabă, cu preocupare pentru confort, nu și pentru estetică. Niciunul nu are ritmul vibrant al Berlinului, considerat a fi de facto capitala Europei, și nu doar pentru faptul că se află în centrul continentului.  

Îmbinare dintre vechi și nou

Mai toate ghidurile recomandă vizita Reichstagului înainte de toate, și asta nu doar pentru că se află în Pariserplatz, loc elegant de promenadă, în vecinătatea altui simbol al Berlinului, poarta Brandenburg, aproape de luxosul hotel Adlon și de capătul bulevardului Unter den Linden, Champs-Élysées-ul berlinez.  Vizita e recomandată și pentru că aspectul actual al clădirii sintetizează stilul arhitectural al orașului. Clădirea în stil clasicist, restaurată cu minuție, nu a fost acoperită cu cupola inițială, ci cu una ultramodernă, de sticlă. Ea are un scop utilitar, și anume permite iluminarea natural a aulei parlamentului, dar și unul turistic, oferind o priveliște incomparabilă asupra orașului. Multe clădiri din Berlin oferă o asemenea îmbinare, extrem de reușită, între vechi și nou.

Un zid, două state

Berlinul excelează însă la capitolul urbanism, la modul în care a știut să trateze șteargă orașului, după reunificare. După ce a fost ciuruit de bombele aliaților, orașul a fost ciopârțit în două, o parte Berlinul de Vest, sub control american, francez, respectiv britanic, cealaltă, sub ocupație sovietică. Cum granița stabilită arbitrar a surprins membrii multor familii de ambele părți ale sârmei ghimpate, nu a trecut mult până ce oamenii și-au dat seama că în partea vestică  se trăiește mai bine, așa că au încercat să plece dincolo. Ca să stăvilească aceste emigrări, autoritățile au decis să pună obstacole mai consistente în calea exodului și au înălțat Zidul Berlinului. Acesta nu doar că despărțea cartierele unele de altele, dar înconjura partea vestică și pe la exterior, împiedicându-i extinderea și dezvoltarea. Construit la 13 august 1961, zidul a separat locuitorii aceluiași oraș, dar ai unor state diferite (RFG și RDG), până pe 9 noiembrie 1989.

Biserica amintirii

Odată dărâmat zidul și vândut cu bucățica turiștilor, locul pe care-l ocupa, împreună cu spațiul de protecție, a rămas ca o cicatrice uriașă. În numai câțiva ani, au apărut o serie întreagă de clădiri care, deși ultramoderne, reușesc să unească jumătățile de oraș sfâșiat. Numai Gedächtniskirche (biserica amintirii), bombardată la 22 noiembrie 1943 de britanici, a fost restaurată fără să-i fi fost refăcută clopotnița (localnicii numesc biserica „dintele gol“), tocmai ca un semn al cumplitului război.


ȘTIAI CĂ...

....cei mai mulți germani au trecut granița spre Vest după 1959, fiecare lună aducând noi recorduri? În iulie 1961 au trecut dincolo 30.000 de oameni, iar într-o singură zi, pe 12 august, în ajunul începerii lucrărilor,  3.190 oameni.  În prima lună de existență a Zidului, alți 500 de oameni au trecut la frații din Republica Federală Germania, printre care 85 de soldați puși să păzească construcția, precum și o bătrână care s-a aruncat de la fereastră fix în plasa de siguranță a pompierilor din Berlinul de Vest.
... majoritatea celor fugiți în Vest aveau sub 25 de ani?

Puncte de interes

Deși zidul a fost dărâmat, Checkpoint Charlie, punctul de frontieră pe strada Friedrichstrasse, a rămas o mărturie a trecutului sumbru. A fost cel mai celebru punct de trecere între cele 2 părți, sursă de inspirație pentru cărți și filme, locul unde în 27 octombrie 1961 a avut loc aşa-numita confruntare a tancurilor americane și sovietice. Dacă vizitezi vreodată orașul, nu rata minicroazierele pe râul Spree, vizita la  KaDeWe, cel mai mare magazin de pe continent, sau mâncarea savuroasă, aparținând tuturor bucătăriilor lumii.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "