Cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania 

Bisericile fortificate din Ardeal, ridicate nu de nobili, ci de sătenii sași sau secui, nu erau doar loc de-nchinăciune, ci aveau și rol de apărare a comunității. Dintre 7 lăcașuri care au fost incluse în patrimoniul UNESCO, iată câteva, reprezentative pentru aceste construcții unice în Europa.

Într-un peisaj idilic – pășuni verzi,dealuri domoale – satele săsești din sudul Transilvaniei,fiecare dotată cu un lăcaș de cult înconjurat de ziduri groase,par desprinse dintr-un basm vechi.

Astăzi,câteva zeci de biserici mai stau în picioare,iar 7 dintre ele,cele mai frumoase și mai bine conservate,atrag vizitatori din întraga lume. Începând cu secolul al XIII-lea,pentru a rezista atacurilor turcești și tătare,sașii și-au transformat locurile de rugăciune în mini-cetăți,fie întărindu-le cu elemente defensive,fie ridicând în jurul lor două,ba chiar trei rânduri de ziduri masive. În incinta astfel protejată,dotată cu toate cele de trebuință – cămări cu provizii,grajduri,școală,cuptor de pâine,fântână,chiar și primărie-  întreaga suflare a satului putea să reziste unui asediu,săptămâni sau chiar luni.

Viscri:muzeul vecinătăților

Biserica din Viscri (Deutschweisskirch),cu turnuri,bastioane și două ziduri de apărare,atrage anual o mulțime de turiști – poate și datorită faptului că satul este locul preferat de relaxare al Prințului Charles. Cele mai vechi pietre de mormânt sunt din anul 1.100,semn că ridicarea construcției a început în acea perioadă. Caroline Fernolend,o localnică entuziastă,ajutată de fundația Mihai Eminescu Trust,s-a implicat activ în restaurarea lăcașului. Un muzeu cu lăzi pictate de zestre,costume populare,și obiecte care au aparținut „vecinătăților“ a fost înființat în bastionul de lângă intrare. Vecinătățile,trebuie spus,erau forme de organizare săsești,între familiile care locuiau pe aceeași stradă sau de pe străzi alăturate. Fiecare sat avea de la 4 până la 13 vecinătăți,care se ajutau reciproc și îngrijeau de străzi,fântâni,podețe. În interiorul bisericii,impresionează simplitatea și finețea decorului:orga veche,picturile florale discrete,bănci cu lemnul lustruit de ani. Doritorii se pot urca într-unul din turnuri pentru a se bucura de o vedere panoramică asupra localității.

Biertan:carcera cuplurilor certate

Fostă reședință episcopală săsească vreme de aproape trei sute de ani,localitatea s-a dezvoltat în jurul bisericii Sfânta Maria. Biertan (Birthälm) își păstrează și astăzi arhitectura tradițională,cu șirurile de case dispuse în jurul dealului pe care se înalță lăcașul fortificat. Acesta e apărat de șase turnuri și trei bastioane. În vremuri de restriște,clopotele din Turnul cu ceas dădeau alarma,iar oamenii și animale se refugiau între cele trei rânduri de ziduri masive,înalte de 8 metri. Reprezentanții breslelor luau poziții de apărare în turnurile care le erau alocate:Turnul țesătorilor,al slăninii,al catolicilor,al porții... În bastionul estic se afla carcera,unde erau închise cuplurile care se certaseră. Soții erau nevoiți să împartă o singură farfurie,o singură lingură și un singur pat-și dacă nici după asta nu se împăcau,se pronunța divorțul. Însă rata despărților a fost extrem de mică în localitate...

Prejmer:ziduri cât un bloc cu 4 etaje

Ridicată în secolul al XIII-lea de cavalerii teutoni,biserica fortificată din Prejmer (Tartlau) este ce mai bine păstrat lăcaș medieval din estul Europei. Era apărată de bastioane,poduri mobile și de așa-numita orgă a morții. Aceasta era un dispozitiv care putea declanșa simultan mai multe archebuze – străbunicile puștilor de azi. Fortificația realizată de sașii din zonă a fost deosebit de eficientă:a rezistat în fața a numai puțin de 50 de asalturi păgâne. Cele două rânduri de ziduri masive pot fi admirate și azi:sunt înalte cât un bloc de 4 etaje și au o grosime de 4 metri! Drumul străjerilor urmărește culmea zidului – de acolo se dădea alarma în caz de atac. Pentru aprovizionarea populației,se folosea un pasaj subteran.

Șapte biserici fortificate,din care șase săseşti şi una secuiască,au fost incluse pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial:cele din Biertan (Birthälm),Câlnic (Kelling),Dârjiu (Székelyderzs),Prejmer (Tartlau),Saschiz (Keisd),Valea Viilor (Wurmloch),Viscri (Deutschweisskirch).

Știai că...

... în Biertan,ușa sacristiei e dotată cu o operă ingenioasă de mecanică? Încăperea anexă a bisericii,unde se păstrează obiectele de cult,e dotată cu o ușă de secol al XVI-lea care are un spectaculos sistem de blocare,alcătuit din 19 încuietori complicate.

... deseori se poate vedea,pe ușa bisericilor săsești,primul vers dintr-un faimos imn al lui Luther? Inscripția „Ein’ feste Burg ist unser Gott“ (O cetate puternică este Dumnezeul nostru) este fie pictată,fie sculptată. În secolul al XVI-lea,sașii au devenit luterani și se aflau în prima linie de apărare a creștinătății occidentale împotriva atacurilor păgâne.

... cetatea țărănească din Biertan avea legături cu exteriorul prin 3 tuneluri? Cel puțin,așa soune legenda. Unul era destinat transportului celor decedați la cimitir,al doilea pentru infiltrarea localnicilor în armata dușmană iar al treilea pentru aducerea hranei.

Bine de știut!

Conform istoricilor,în Ardeal există mai multe tipuri de edificii fortificate:

-Bisericile fortificate propriu-zise:lăcașurile de cult au în componență elemente defensive,precum turnuri de clopotniță transformate în donjon.

-Biserici cu ziduri de incintă fortificate:lăcașurile sunt înconjurate de ziduri de apărare.

-Biserici cu elemente defensive mixte:și lăcașul are elemente constructive cu rol de apărare,dar e dotat și cu ziduri de protecție.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei