Cele mai frumoase fiorduri 

Fiord zici, Norvegia zici. Ei bine, nu e chiar așa. Ele se găsesc pe mai multe continente, în partea lor de coastă cea mai apropiată de poli și care a fost acoperită mult timp de ghețari.
Seamănă cu cheile săpate de râuri în stâncile de piatră, dar nu sunt în interiorul uscatului, ci pe coastă, dantelând-o. Aceste golfuri strâmte pot intra chiar până la zeci de kilometri în adâncul teritoriului. Coasta Norvegiei, inclusiv fiordurile, depășește 29.000 km. Fără, măsoară de 11 ori mai puțin.Norvegia, cea mai mare atracție turistică

Deși Norvegia nu are „monopol“ asupra fiordurilor, aici se află cele mai multe, de-aici apărând termenul. Înguste, fiordurile au adâncimi ce pot ajunge la peste 1000 m, multe dintre ele fiind navigabile. Iar apa este prezentă nu doar la orizontală, ci și pe verticală, multe fiorduri având cel puțin o cascadă. Cum nu toți munții care delimitează fiordurile sunt străbătuți de șosele, croazierele reprezintă modalitatea cea mai comodă de a le vizita. Tot  navigând pe un fiord, de la Stavanger se poate ajunge la Capul Nord, aflat la numai 2.000 km de Polul Nord.
Coasta sud-vestică și cea nordică ale Norvegiei sunt considerate printre cele mai spectaculoase peisaje marine. Dacă ne gândim că frumusețea peisajului este sporită de ineditul spectacolului ceresc – vara, nopți albe, iarna, aurore boreale -, înțelegem de ce National Geographic a desemnat fiordurile norvegiene drept cea mai mare atracție turistică a lumii. Perla coroanei este considerat fiordul Geiranger, cu ape de un albastru intens, străjuit de șapte cascade și de munți verzi.
Dacă asociem fiordurile doar cu Norvegia, există și explicații întemeiate pentru acest lucru. Islanda, Groenlanda şi Insulele Feroe, care au și ele cu fiorduri, au făcut parte din regat timp de secole.

Groenlanda găzduiește cel mai mare fiord

Scoresby se numește cel mai mare și cel mai lung sistem de fiorduri din lume și se află în Groenlanda. Pe hartă seamănă cu un pom, cu trunchi și cu ramuri, având, în realitate, peste 430 km lungime și o adâncime maximă de 1.450 m. Fiordul a fost cercetat și cartografiat în 1891, de Carl Ryder și a fost numit în onoarea exploratorului englez William Scoresby. Deși este cel mai mare fiord, în aria sa se află o singură așezare omenească, cu mai puțin de 500 de locuitori.

Feroe și fiordurile sale neîmpădurite

Fiordul Árnafjørður adăpostește o localitate cu același nume, locuită de peste o mie de ani. Istoria așezării a fost marcată de naufragierea în 1875 a unei corăbii norvegiene încărcate cu lemne. Întâmplarea a reprezentat o adevărată mană cerească pentru localnici, insulele fiind lipsite de păduri. Lemnul de pe corabie a fost vândut celor dornici să-și ridice o casă și se spune că respectiva cantitate, căzută din cer, a provocat o spectaculoasă scădere a prețului acestui material de construcții. Se pare că atunci a fost posibilă construirea unei casă cu numai 25 de coroane (azi, o coroană = 0,47 lei).

A opta minune a lumii e în Noua Zeelandă

În Noua Zeelandă, există un complex de fiorduri ornat cu cascade spectaculoase, de sute de metri înălțime, numit Fjordland. Devenit parc național, a fost inclus în patrimoniul Unesco. Milford Sound, unul dintre fiorduri, a fost descris de către scriitorul Rudyard Kipling drept a opta minune a lumii. Cei care l-au survolat au înțeles de ce. Peisajul a rămas neschimbat de mii de ani, vizitatorii putând opta între vizitarea cu caiacul sau la pas, pe o cărare de munte, lungă de 53 km.

Știai că…

…. geograful Radu Novian și soția lui, Severa, au fost primii români care au ajuns în Spitzbergen traversând Cercul polar de nord, în 1897, la numai un an după cucerirea Polului Nord, la bordul aceluiași vas „Fram”, nava lui Nansen? La revenirea în țară, au ținut o conferință și au prezentat filmul documentar realizat acolo, la Societatea Regală de Geografie.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "