Cetăți românești și legende 

Vechile cetăți, cu zidurile lor impozante, cu bastioane și barbacane, cu turnuri de observație și cu pasaje secrete, impresionează chiar și acum, după sute de ani de la ridicarea lor. Merită să le vizitezi – fiindcă fiecare are un specific și o poveste aparte.

Cetatea Râșnov, decor pentru „Nemuritorii“

La doar 15 km de Brașov, cetatea Râșnov domină peisajul de peste șapte secole. Dacă ai vizionat filmul „Nemuritorii“, al lui Sergiu Nicolaescu, sigur cunoști și zidurile impresionante. Cetatea a fost ridicată la începutul secolului al XIII-lea, în timpul stăpânirii teutone în Țara Bârsei. Acolo, cercetările arheologice au scos la iveală elemente de fortificație încă din Epoca Bronzului și atestă și existența unei vechi cetăți dacice. Începând cu secolul al XIV-lea, a fost loc de refugiu pentru comunitatea din zonă. În timpul invaziilor inamice, râșnovenii își abandonau casele și se adăposteau între zidurile masive. În curtea exterioară erau ținute vitele, iar în cea interioară își făceau culcuș în căsuțe din piatră. Proviziile ce le permiteau supraviețuirea pe timpul asediului erau ținute într-o cămară, iar un puț adânc de 146 de metri permitea aprovizionarea cu apă. Fântâna are și o legendă, desigur: se spune că ascunde o comoară.

Cetatea Alba Carolina și cele 7 porți

Este considerată cea mai mare şi mai bine conservată cetate de tip Vauban din Europa –
Vauban fiind un fost mareșal al Franței și un excelent inginer militar. Cetatea Alba Carolina a fost ridicată în secolul al XVIII-lea în Alba Iulia, cu rol de apărare strategică împotriva invaziilor otomane. Are şapte bastioane, iar cele șapte porţi ale sale sunt adevărate monumente de arhitectură. Poartea a III-a, în forma unui arc de triumf, este principalul punct de acces în Cetate și e și cea mai spectaculoasă. Acolo, înainte de ora prânzului, are loc chimbarea Gărzii Austriece - un spectacol unic. Deși se întinde pe 12 hectare, cetatea poate fi vizitată doar într-o zi. Sunt musai de văzut Muzeul și Sala Unirii – iar turistul poate urma Traseul celor Trei Fortificații, cu multe obiective de admirat. Nu trebuie ratată Catedrala ortodoxă, unde, în 1922, au fost încoronați  Maria și Ferndinand ca regi ai României Mari.

Cetatea Făgărașului și Fecioara de Fier

Una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăţi medievale din Europa de Est, Cetatea Făgărașului figurează ca recomandare în topurile recomandărilor de călătorii. Grație puternicului sistem defensiv, nu a fost cucerită niciodată din anul 1500 și până la mijlocul secolului al XIX-lea. O atracţie deosebită, astăzi, este garda formată din 10 străjeri cu armuri, care fac schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică. În Casa Temnicerului se află vechi instrumente de tortură. Legenda spune că în cetatea s-a aflat mult timp un instrument dătător de moarte și numit „Fecioara de Fier“. Dispozitivul era o cușcă de metal, ca un sarcofag, căptușită cu țepușe. Condamnatul era închis în cutie, iar cuțitele îi străpungeau trupul.

Cetatea Neamț și legenda fântânii

Construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de către domnitorul Petru Mușat și fortificată de Ștefan cel Mare, era una dintre cele mai întărite cetăţi ale Moldovei în perioada medievală, datorită zidurilor sale înalte şi a şanţurilor adânci care o înconjurau. În interior se pot vizita închisoarea, monetăria, cămara cu provizii, camera pârcălabului și camera domnițelor. Mai pot fi vizitate sala armelor, sala de judecată și un iatac. În partea de sud se află o terasă cu vederi panoramice spre râul Ozana și spre târgul de sub cetate. Fântâna din curtea interioară are o legendă: se spune că ar fi fost săpată de turcii luaţi ostatici de Ştefan cel Mare, în schimbul eliberării lor.

Știai că …
… Cetatea Poenari a fost ridicată de Negru Vodă? A fost refăcută ulterior de Vlad Țepeș, în secolul al XV-lea. Drumul spre cetate e anevoios, fiind format din 1.480 de trepte.

Sursă foto: www.viziteazaalbaiulia.ro
S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "