Deltele lumii, încântare pentru ochi și suflet 

 Prin peisajul lor unic și prin diversitatea faunei și florei, deltele sunt considerate printre cele mai frumoase locuri de pe Pământ. Brațele lor se varsă în mări și oceane – sau irigă suprafețe întinse de teren. 

Delta Gangelui

Se răsfiră ca un evantai și se varsă în Oceanul Indian. Este cea mai mare din lume și e de două ori mai întinsă ca delta fluviului american Mississippi. E alimentată de peste 240 de râuri și e formată prin confluența fluviilor Gange și Brahmaputra. Etalează cea mai mare pădure de mangrove din lume, alcătuită din arbori și arbuști tropicali, și găzduiește cea mai mare populație de tigri bengalezi.

Delta Dunării este un loc aparte în Europa. E cea mai compactă zonă cu stufăriș din lume și găzduiește cea mai mare parte a populației europene de pelican comun și pelican creț. Considerată un paradis al păsărilor, face parte din patrimoniul mondial al UNESCO. 

Râul Okavango, din Botswana

Formează a doua deltă interioară de pe mapamond, ca mărime. Râul nu se varsă însă în mare, ci în deșertul Kalahari, irigând 15.000 de kilometri pătrați din acesta. Mai multe milioane de insulițe alcătuite din plante acvatice, pe care s-au acumulat aluviuni, găzduiesc specii variate de păsări. Elefanții, crocodilii, hipopotamii, leii, gheparzii, rinocerii animă peisajul. Populația locală se împarte în cinci grupuri etnice.  

Delta Mekongului din Vietnam

Numită și Delta celor 9 dragoni - producția de orez asigură aproape jumătate din rezerva alimentară a țării. Locul e considerat o adevărată comoară din punct de vedere al diversității naturale, aici aflându-și habitatul peste 1.000 de specii de viețuitoare.  

Delta franceză a Ronului

Își întinde brațele spre Marea Mediterană. Face parte din Parcul Național Camargue, cea mai mare rezervație naturală din Europa de vest. Este renumită pentru păsările flamingo roz, țestoasele de apă dulce și pentru crinul maritim, care înflorește pe dunele nisipoase.  


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Remedii pentru picioare umflate-nr.25(503)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "