Poveste de iarnă în Vatra Dornei 

Iarna în Vatra Dornei e un vis. Îmi amintesc și acum de cele câteva zile de vacanță petrecute sub brazii seculari plini de zăpadă, de sania trasă de cai pe vârful Dealul Negru, de Parcul Central cu veverițe prietenoase.

Într-o zi obișnuită de iarnă, cu un dor de munte și de Bucovina, am plecat împreună cu doi prieteni spre orașul Vatra Dornei. Am lăsat în urmă un București gri, fără pic de zăpadă. Dar, odată ajunși în ținutul situat în Depresiunea Dornelor, am pătruns într-un tărâm magic, de un alb orbitor, cu zăpadă până la genunchi.

O tură cu telescaunu

Foto: Diana Oprea


Pe lista noatră de obiective, pe primul loc a fost pârtia Dealul Negru. Ajunși pe la 4 dimineața, n-am dormit decât 3 ore la pensiune, după care ne-am îmbrăcat repede și ce-i drept, cam subțire, ca să fim printre primii la telescaun. Obișnuiți cu cozile din stațiunile de pe Valea Prahovei, am zis că e mai bine să ne grăbim. Marea ne-a fost mirarea când am găsit doar câțiva turiști matinali în fața ghișeului de bilete. N-am să uit niciodată frigul îndurat pe durata celor 25 de minute cât am urcat pe vârful Dealului Negru. De atunci, nu mai iau în râs atenționările meteorologilor privind vremea la munte...

Bulgăreală și sanie trasă de cai

Foto: Adrian Olaru


De îndată ce am ajuns la destinație, mi-a trecut tremuratul: eram pur și simplu copleșită de frumusețea din jur. Noaptea ninsese din belșug, iar acolo, în vârf, zăpada era neatinsă de urmele schiorilor. Am profitat de exclusivitate și m-am aruncat direct pe nămeții pufoși. După o partidă de bulgăreală, am închiriat o sanie trasă de cai și am făcut câteva ture printre brazii uriași, până când obrajii ne-au devenit stacojii. În zilele următoare, am testat și pârtia de 3 km lungime, a doua ca mărime din țară.

Parcul Central, casa veverițelor

Foto: Adrian Olaru

Parcul din centrul stațiunii era ca un magnet pentru turiști, nu atât pentru arborii seculari, cât pentru veverițele care își făcuseră scorburi în trunchiul lor. Nimeni nu părea să le știe numărul – în schimb pe toate le chema Mariana. Cel puțin, așa le strigau copiii și adulții veniți să le hrănească. N-am bănuit că sunt atât de prietenoase și că îți mănâncă din palmă, de aceea nu ne-am umplut buzunarele cu nuci, așa cum au făcut-o alții. Ne-am bucurat doar să le admirăm.

Cazinoul vechi de un secol

În parc am mai putut admira Pavilionul Japonez, Biserica Sfânta Treime, izvorul cu apă minerală și renumitul Cazinou, un monument istoric ridicat acum un secol. Anul trecut a fost semnat un acord de reabilitare a clădirii în paragină cu fonduri europene. De-a lungul timpului, a fost sală de jocuri de noroc, sală de concerte și club muncitoresc. Proiectul actual își propune transformarea edificiului în Centrul Muzeal ,,Cazinoul Băilor“.

Ținutul apelor minerale

Vatra Dornei este cunoscută încă din secolul al XIX-lea ca stațiune balneară. În 1806 un medic a făcut primele analize ale apelor minerale din localitate și a demonstrat calitățile lor curative. Doar 90 de ani mai târziu urma să fie construit un sanatoriu balnear modern. În prezent, bazele de tratament oferă metode de recuperare pentru boli endocrine, digestive, ginecologice, ale aparatului respirator și altele. 

Legenda păstoriței ucisă de voievod

Conform unei legende locale despre originile localității, așezarea ar fi primit inițial denumirea Dorina, după numele păstoriței ucisă din greșeală de voievodul Dragoș Vodă, în timp ce acesta vâna o căprioară. Conform documentelor, Vatra Dornei a fost atestată ca punct de vamă în 1592, pe timpul domniei lui Aron Tiranul. Au mai trecut încă 200 de ani până când localitatea să fie menționată în documente ca târg, odată cu primele exploatări de minereu de mangan. În anul 1908, Vatra Donei a fost declarată, în fine, oraș.

Știai că…

…în fiecare an, în Vatra Dornei, se desfășoară festivaluri dedicate tradițiilor de iarnă? „Porniţi Plugul Feţi Frumoşi“ și „Serbările Zăpezii“ cuprind o mulțime de concerte și concursuri sportive atractive pentru vizitatori.

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "