Povestea Zinei Dumitrescu: De la Drept, la "Mama Modei Românești" 

A renunțat la Facultatea de Drept pentru teatru, dar a ajuns cunoscută drept "Mama Modei Românești". A întâlnit-o pe celebra Coco Chanel, care i-a influențat viața enorm, a refuzat să lucreze pentru Elena Ceaușescu pentru că nu avea stil și spune că cel mai mare regret al său e că a avut trei căsnicii și nu a apucat să stea singură. Ironia sorții face ca acum, la 82 de ani, singurătatea să îi aducă depresia. 

Zina Dumitrescu, căci despre ea vorbim,  este internată de mai bine de patru ani la un azil, la Ghermănești. În utima perioadă, creatoarea de modă a slăbit enorm și a ajuns aproape de nerecunoscut.

Recent, ea a fost internată la spitalul Elias din Capitală, iar medicii nu vin cu vești bune. Mama Zina, așa cum este cunoscută, se luptă din greu pentru viață.  Medicii spun că Zina Dumitrescu a ajuns în această stare din cauza depresiei, cauzată și de lipsa fiului ei. 

"Suntem tot timpul lângă dânsa și la concluzia asta am ajuns acum, facem tot ce este posibil să îi schimbăm starea și gândurile și felul de a comunica cu noi, în continuare. Nu știm exact ce gândește. Doctorița a spus că este pe baza depresiei tot comportamentul. Starea dânsei și felul ei de a pune problema a fost în continuare identic, nu a ajutat-o cu nimic prezența fiului dânsei. Din contră, nu dorește să mănânce, are stări de vomă tot timpul… A venit și mult prea târziu băiatul și prezența lui nu a determinat-o pe dânsa să-și schimbe comportamentul, gândurile…A renunțat să mai lupte cu viața”, a declarat medicul Ioan Cassian, directorul azilului.  

Și în trecut, de fiecare dată când era întrebată despre fiul său, evita subiectul. Spunea doar că acesta este în Elveția și nu are cum să vină în țară.  


Povestea neștiută a Zinei Dumitrescu

A renunțat la Facultatea de Drept pentru teatru, unde a devenit colegă cu regretata actriță Stela Popescu. Apoi, a fost selectată de departamentul de creație, pentru a fi manechin. 

Tot în calitate de model, a cunoscut-o pe celebra creatoare de modă Coco Chanel. A fost șansa ei spre o altă lume. Ea a fost cea care a introdus în România, în jurul anilor '90, profesia de prezentator de modă. 


„În 1967, la Moscova, în Piața Roșie, s-a desfășurat primul și unicul congres mondial de modă, unde eu am cunoscut-o personal pe Coco Chanel, o femeie care mi-a influențat viața destul de mult, a fost ca o Olimpiadă, cu drapele, cu deschidere oficială. Coco Chanel ieșise pentru prima oară în afara Franței, și venise la Moscova fiind foarte curioasă să-l vadă pe Lenin. Pe vremea aceea manechinele erau angajate cu normă întreagă, cu toate că în Codul Muncii eram trecute ca muncitor necalificat, iar după ’90 eu am reușit să introduc în nomenclatorul muncii profesia de prezentator de modă”, a mai povestit Zina Dumitrescu. 

A întâlnit-o și pe Elena Ceaușescu pentru care a refuzat să lucreze. Motivul? Nu avea stil.  

"Ea nu avea haine urâte pe ea, dar nu știa să le poarte, le purta îngrozitor, stătea îngrozitor și nu știa să mergă, dar hainele erau de foarte bună calitate și bine făcute", povestea Zina Dumitrescu.  


Zina Dumitrescu a fost căsătorită de trei ori. Prima oară s-a căsătorit cu regizorul Marin Negreanu, tatăl unicului ei fiu, Cătălin. Primul ei soț este actor și regizor la Teatru Național. Nu a rămas în relații prea bune cu el. Apoi, s-a măritat cu Nicolae Rădulescu Botică, secretarul Sectorului 1. A rămas prietenă bună cu el, chiar și după despărțire. A mai fost căsătorită cu conferențiarul Costin Dumitrescu, care a decedat în anul 2009.

Citiți aici mai mult.

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "